Posted on Hozzászólás most!

Egyre több kutyát plasztikáztatnak a gazdák

Növekszik a kisállatokon, különösen kutyákon végzett plasztikai műtétek népszerűsége – és míg néhánynak valóban egészségügyi oka van, addig másokat azért hajtanak végre, hogy az állat önbizalma ne csorbuljon.
Egyre terjednek a háziállatokon végzett kozmetikai műtétek – írja a Huffington Post. A legnagyobb állatokat biztosító brit cég, a Petplan szerint a gazdák 2010-ben 2,5 millió dollárt költöttek kutyáik és macskáik orrműtétjére, valamint 1,6 millió dollárt költöttek állatok szemhéjfelvarrására.
Aztán ott van még a Neuticles, vagyis a kemény szilikonból készült pótherék ivartalanított kankutyáknak, ami arra szolgál, hogy a kutya megőrizze büszkeségét és önbecsülését. Ezt 1995 óta több mint 250 ezer gazda kérte a kutyájának, bár sokak szerint ez a beavatkozás inkább a gazdákról szól. A gazdák hiúsága azonban az állatok életébe kerülhet, ugyanis az altatásban végzett műtétek életveszélyesek. A legtöbb állatvédő szervezet ellenzi az indokolatlan műtéteket, és ezek közé sorolják például a farokcsonkítást és a fülvágást is, ami több kutyafajta tipikus jegyének számít.
A Petplan szerint azonban sok műtétet tényleg az állat életminőségének javítása érdekében végeznek el, például hogy a lapos orrú kutyák vagy macskák könnyebben tudjanak lélegezni, vagy rendesen lássanak (a vérebek, bulldogok és masztiffok közt gyakori betegség a szemhéjbefordulás). Mivel az amerikai háziállatok fele túlsúlyos, már a zsírleszívást is sok gazda kérte, viszont ezt az állatorvosok nem ajánlják. Ehelyett inkáb a több mozgást, a táplálék változtatását vagy gyógyszereket javasolják a szakemberek – írja a Dívány.hu

Vélemény, hozzászólás?