Posted on Hozzászólás most!

Egzotikus védett állatokra vadásznak a kínai piacokon a hatóságok

Egzotikusnak számító védett állatok után kutatnak a sanghaji természetvédelmi hatóságok a város háziállatpiacain. Az állatvédők elsősorban külföldről becsempészett, Kínában védettnek számító állatok után kutatnak, ezek otthoni tartása ugyanis tilos a kelet-ázsiai országban.
A Shanghai Daily című lap szerint a város számos pontján a hét minden napján nyitva tartó háziállatpiacokon szinte minden elképzelhető állat megtalálható: sok százféle hal, bogár, egzotikus madarak, kis- és nagytestű rágcsálók, kígyók, majmok. Több tucat piacon lehet tücsköt venni, ennek nevelése ugyanis sok száz éve hagyomány az országban, kezdete egészen a Tang-dinasztiáig (618-907), a “kínai civilizáció aranykoráig” nyúlik vissza. Az állat népszerűségét mutatja, hogy sokan kizárólag az illegális tücsökküzdelmekből élnek, 8-10 ezer jüant (295-370 ezer forint) is elkérve egy-egy sorozatban győztes állatért.
A mostani ellenőrzések során azonban nem a bogarakra vagy a tízesével egy ketrecben tartott más állatokra “vadásznak” a természetvédelmi hatóság munkatársai, hanem a határokon kívülről behozott, egzotikusnak számító hüllőkre és emlősökre, így gyíkokra, nagytestű kígyókra vagy majmokra. A kígyók közül a pitonok igen kedveltek, áruk 5 ezertől 20 ezer jüanig (184-740 ezer forint) terjed, és a magas ár és a komoly kereslet miatt az árusoknak sokszorosan megéri a kockázat. Agromonitor.hu

Vélemény, hozzászólás?