Posted on Hozzászólás most!

Éhen halhatnak a megmentett lovak

Ideiglenesen kerültek az őrbottyáni menhelyre, ám nincs elég pénz. Több mint kétmillió forinttal tartozik a rendőrség mentett lovak tartásáért az őrbottyáni lómenhelynek. A 13 lovat márciusban vették el XVI. kerületi tulajdonosuktól, aki iszonyú körülmények közé kényszerítette a beteg, elvadult és elhanyagolt állatokat. Akkor a kerületi önkormányzat és a jegyző a rendőrség segítségét kérte ahhoz, hogy az állatok megmeneküljenek a biztos haláltól. Az eljárás végéig örökbe nem adható lovakat egy menhely fogadta be, és tartásukért a rendőrök lovanként havi 35 ezer forint plusz áfa költségtérítést ígértek.
– Majdnem két és fél millió forinttal adós a rendőrség – mondta Rédei Éva, a lómenhely vezetője. – A 13 paciból azóta már 15 lett, mert két kanca is ellett. Az ellátásukat mi vagyunk kénytelenek fedezni. Télen nem lehet legeltetni, a takarmány kétszer akkora összeget emészt majd fel, mint eddig. Menedéket is biztosítani kellene nekik. Amennyiben a rendőrök nem fizetnek, nem fogjuk tudni fenntartani magunkat!
A XVI. kerületi önkormányzat az eljárás kezdetén közel egymillióval járult hozzá a költségekhez, amit majd a tulajdonostól hajtanak be. A gazdájuk nem mondott le a lovakról, így nem lehet őket örökbe adni. Az eltávolítási eljárás költségeit és a lovak orvosi számláit, összesen 990 ezer forintot akkor kifizetett a XVI. kerületi önkormányzat, ám az állatok további ellátásának a költségeit a rendőrök vállalták. Mivel ezek a jószágok jogilag még a gazda tulajdonát képezik, rajta kell az eljárás végén behajtani minden kiadást.
Megkérdeztük a BRFK-t, hogy ígéretük ellenére miért nem fizetnek, ám választ csak későbbre ígértek.

Vélemény, hozzászólás?