Posted on Hozzászólás most!

Éheznek az elfogott drogbárók állatai

Alig bírják ellátni egy mexikói állatkertben azokat az állatokat, amelyeket elfogott drogbárók birtokain foglalnak le a rendőrök. Az állatvédők szerint a kábítószercsempészek vezetői ugyan megfelelő életteret alakítanak ki az állatoknak, de mivel többnyire csak hivalkodnak velük, ezért az étrendjükre és az egészségükre már nem figyelnek. Sok lefoglalt állat éhezik, sőt haldoklik, amikor az állatkertbe kerülnek.
Korábbi gazdáikhoz hasonlóan, a drogbárók egykori kiskedvencei is rácsok mögött tengetik mindennapjaikat. A három éve elfogott Jesus Zambada birtokairól több száz állatot hoztak a zacangói állatkertbe.
“Borzasztó állapotban kerültek ide. Alultápláltak voltak, némelyik már haldoklott. Sürgős orvosi ellátásra volt szükségük” – mondja Manlio Nucamendi, az állatkert munkatársa.
Állatvédők szerint az állatok többnyire nem élnek rosszul a drogbárók gyűjteményeiben, de étrendjükre és egészségükre a kutya sem figyel. A maffiavezérek számára a jólét és a hatalom jelképe a minél nagyobb állatkert.
“A drogbárók nagyon kedvelik ezeket az állatokat. Ki ne bírná őket? Valóságos miniállatkertek kerülnek elő, amikor a rendőrség lecsap rájuk” – mondja Adrian Reuter Cortes, a Természetvédelmi Világalap szóvivője.
De nem minden állat kerül állatkertekbe. A világ leghíresebb drogbárója, a 18 évvel ezelőtt elfogása közben agyonlőtt Pablo Escobar vízilovai a mai napig egykori birtokán élnek, amelyet azóta államosítottak és ma már népszerű turistalátványosság.

Vélemény, hozzászólás?