Posted on Hozzászólás most!

Elektromos halászgéppel lopták a halakat Szarvasnál

Elektromos halászeszköz használata miatt állatkínzással és lopással is gyanúsítja a rendőrség azt a három szolnoki férfit, akiket horgászok bejelentése alapján fogtak el a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai – közölte a szervezet bűnügyi osztályvezetője hétfőn az MTI-vel.
Az ügyben, szakértők bevonásával, jelenleg is tart a nyomozás – mondta Kurdics Zoltán, hozzátéve, a három férfi az eddig ismertté vált adatok alapján is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy tiltott eszközzel – elektromos halászgéppel – és módszerrel halászott Békés megyében, a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet közelében húzódó Körös-holtágon.
A horgászok bejelentése nyomán a hatóság látókörébe került trió egyik tagját nemrégiben egy közúti ellenőrzés során fülelték le a rendőrök, akik a járműben az elsődleges becslések alapján 200 ezer forintot meghaladó értékű illegális halszállítmányra, feltehetőleg a banda leleplezése előtti utolsó halászat eredményére bukkantak.
A mintegy másfél mázsányi zsákmány zömét nemes halak – harcsa, süllő és ponty – alkották. Utóbbi fajból két, egyenként mintegy 50 ezer forint értékű, 10 kilogrammot meghaladó anyahal is volt – tette hozzá az alezredes.
A szállító után a társaság másik két tagját is elfogták. Az adatgyűjtés időközben arra is fényt derített: a rabsicok közül kettő visszaesőnek számít: hasonló és más bűncselekmények miatt többször is elmarasztalta őket a bíróság, sőt, börtönben is ültek.
A náluk tartott házkutatás során jelentős mennyiségű, több száz ezer forint értékű, részben tiltott halászeszközt – egyebek mellett elektromos halászgépeket és speciális ruhákat – talált a rendőrség, amelyeket az elkövetéshez használt gépkocsival és gumicsónakkal együtt lefoglaltak.
Kurdics Zoltán hangsúlyozta: elektromos halászeszközt csak szigorú szabályok betartása mellett, az erre vizsgával rendelkező halászok és kutatók használhatnak. Az ilyen berendezésekkel való visszaélés egyre gyakoribb módja az orvhalászatnak. Jelenleg a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság minden őrsén átlagosan két-három orvhorgászattal, illetve -halászattal kapcsolatos eljárás van folyamatban. Az utóbbi időben összesen mintegy 25 bűnügy kivizsgálásán dolgoztak, illetve dolgoznak.

Vélemény, hozzászólás?