Posted on Hozzászólás most!

Élesebb a verseny az állatorvosok piacán

Egyre élesebb a verseny az állatorvosok piacán, a válság nyomán pedig előkerültek az adóslisták, mert sokan nem tudnak azonnal fizetni megbetegedett háziállatuk ellátásáért – mondja a Magyar Állatorvosi Kamara Pest Megyei Szervezetének alelnöke. Tavaly az állategészségügyi ellátás területén tevékenykedő cégek száma 6, az általuk foglalkoztatottak száma 42 százalékkal emelkedett.
Csaknem 6 százalékkal – 637-ről 675-re – nőtt tavaly az állategészségügyi ellátás területén tevékenykedő cégek száma. Mindössze 4 vállalkozás került felszámolás alá, míg a megelőző évben egy. Ezzel párhuzamosan jelentősen, 42 százalékkal emelkedett a cégek által foglalkoztatottak száma: 2010 májusában meghaladta az 1000 főt, decemberben pedig 1115-ös létszámot regisztráltak – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A számok tanúsága szerint mind a cégszám-, mind a létszámnövekedés évek óta tartó folyamat.
„A kilencvenes évek közepe óta egyre élesebb a verseny az állatorvosok között, hiszen nincs olyan jogszabály, ami korlátozná az új belépők számát egy-egy településen, vagy régióban. Sok esetben az nyer, akinek nagyobb a hirdetőtáblája, vagy olcsóbban, számla nélkül dolgozik. Kétségtelenül elindult egy komoly és nem mindig tisztességes negatív árverseny az elmúlt években” – mondja Dr. Mohai Imre, a Magyar Állatorvosi Kamara Pest Megyei Szervezetének alelnöke, a Magyar Állatorvosok Világszervezetének programvezetője, aki úgy tapasztalja, az alkalmazottak számának növekedése nem csupán statisztikai, hanem nagyon is valós jelenség. Az utánpótlás biztosított, évente 40-60 állatorvos végez az egyetemen.
Az állategészségügyben a rendszerváltást követően átrendeződtek a súlypontok, a nagyüzemi állattartás visszaesett, így az orvosok egyre inkább a hobbi-állattartók kiszolgálására rendezkedett be. A szakember szerint az állategészségügyi szolgáltatók száma nem nőhet a végtelenségig, a piac előbb-utóbb telítődik. „Sokéves tapasztalattal rendelkező kollégák mesélik az ország minden részéből, hogy ha régen négy település tartozott hozzájuk, most legalább ennyi a konkurensük városonként. Márpedig a gazdasági válság miatt az utóbbi időben a kereslet és a fizetőképesség is jelentősen csökkent. Nem egy állatorvosnak életében először kellett adóslistát összeállítania, mert az emberek, bár a kutyájuknak, macskájuknak akut ellátásra van szüksége, nem tudnak azonnal fizetni” – mondja.
A rendelők számát mindazonáltal korlátozza magas belépési korlát. Egy állatorvosi rendelő kialakítása több millió forintba kerül, és a bérleti díj sem úszható meg havi 100 ezer forintnál kevesebből. Mivel Magyarországon nem divat egy-egy praxis kiépítése előtt felmérni a helyi igényeket, a versenytársak számát, az állattartási szokások várható alakulását a következő években, szinte kizárt, hogy valaki bankhitelt kapjon a pályakezdéshez. Ezért is gyakori, hogy 3-4 fiatal összefog, és együtt épít fel, tart fenn egy rendelőt. Az ellátás a nagyvárosokban, megyeszékhelyeken koncentrálódik – itt lényegesen magasabb az állattartási kultúra színvonala, az emberek pedig több pénzt tudnak és hajlandóak állataikra szánni –, Budapest környékén pedig megfigyelhető, hogy sok a fővárosban is praktizáló állatorvos létesít rendelőt az agglomerációs településeken.
Ami az ellátottságot illeti, ma már minden állatorvosnak rendelkeznie kell internettel. A szakemberek a többi között a nyitvatartási idő hosszával, speciális szolgáltatásokkal, gépekkel, diagnosztikai eszközökkel versenyeznek a betegekért, ám utóbbi beruházások nem, vagy csak nagyon lassan térülnek meg Dr. Mohai Imre szerint.
Régiós bontás:
Közép-Magyarországon 9,1 százalékkal – 240-ről 262-re – nőtt az állategészségügyi ellátás területén tevékenykedő cégek száma 2010 első és utolsó hónapja között. Az ágazatban decemberben összesen 633 embert foglalkoztattak, ami 236-tal több mint januárban. Felszámolás 3 céget érintett a régióban.
A Dél-Dunántúlon 2010 során a működő vállalkozások száma 65-ről 69-re nőtt, a foglalkoztatottak száma pedig hússzal lett több, mint a január eleji 52-es érték. Egyetlen céget sem számoltak fel. A Közép-Dunántúlon jelenleg is 81 cég működik, ugyanannyi mint 2010 elején és legvégén. A Nyugat-Dunántúlon az elmúlt két évben nem történt felszámolás, most 58 állategészségügyi szolgáltató cég működik.
Az Észak-Alföldön egy év alatt 9,5 százalékkal – 73-ról 80-ra – emelkedett az állategészségügyi ellátás területén tevékenykedő vállalkozások száma. Felszámolás egyetlen társaságot sem érintett 2010-ben, ahogy dél-alföldi és az észak-magyarországi régióban sem.
Észak-Magyarországon kettővel – 44-ről 46-ra – nőtt a működő cégek száma, a Dél-Alföldön pedig 77-ről 79-re.

Vélemény, hozzászólás?