Posted on Hozzászólás most!

Életmentő kutyák új szerepben

Egy nemrégiben publikált tanulmányban olyan eseteket jegyeztek fel, amikor a háziállatok előre jelezték a gyerekek epilepsziás rohamait, akár 5 órával az esemény bekövetkezte előtt. A roham esetén pedig a kutyák óvó, gondoskodó magatartást tanúsítottak, nyalogatták gazdájuk arcát, nyüszítettek, hogy felhívják mások figyelmét, és elhúzták a gyereket, ha veszélyes helyen, például lépcsőfordulóban érte a roham.
Az albertai gyermekkórházban lefolytatott tanulmány szerint a 48 vizsgált eset 42 százalékában tapasztalták, hogy egy teljesen kiképzetlen kutya is előre jelezte a gyermek rohamait.
Hasonló tanulmány jelent meg 2002-ben felnőttek részvételével a floridai dr. Deborah Dalziel vezetésével.
A kutatónő ugyan nem tudja, honnan van a kutyáknak ez e képessége, ezt írja: – A kutyák a viselkedéssel és az arckifejezéssel kommunikálnak, így sokkal jobban figyelnek, mint az emberek. Valószínű, hogy előre hallják, látják, sőt, talán szagolják is a rohamokat.
Száz emberből mintegy 1 szenved epilepsziában, ez az agyi rendellenesség néha megszakítja az agyban terjedő információ útját, és a közben lezajló kémiai változások lehetnek azok, amelyeket a kutya felfogni, majd jelezni képes. Ezen kívül a legtöbb ember bizonyos fizikai változásokat is produkál a roham előtt, amelyeket a kutya észrevesz.
– Van arra nézve némi bizonyíték, hogy a roham előtt a test szaga is megváltozik… egy figyelmes kutya ezt észreveszi, és kapcsolatba hozza a későbbiekben a rohammal – mondja dr. Dalziel. – A kutyák szagérzékelése 300-szor finomabb, mint az emberé – teszi hozzá.
A számos feljegyzett eset ellenére sok orvos bizonytalan a kérdésben.
Egyesek azt mondják, hogy ha nem is jelzi előre az állat a rohamokat, amikor bekövetkeznek, a puszta társasága is megnyugtató lehet a beteg számára. Mások szerint lehet, hogy a macskák ugyanígy képesek erre.
A sok pozitív hatás ellenére dr. Dalziel felhívja a figyelmet, hogy mind az állatok, mind az emberek különféleképpen reagálhatnak bizonyos esetekben. A kutyákról ezt előre soha nem lehet tudni.
Van, hogy a kutya őrzi gazdáját, míg annak rohama van, hogy ne lehessen kirabolni. De – vetik föl egyesek – honnan tudja a kutya megkülönböztetni a rablót a mentőstől?
Abban sok szakember megegyezik, hogy csupán azért, hogy a rohamokat előre jelezze, senki ne vásároljon kutyát.

Vélemény, hozzászólás?