Posted on Hozzászólás most!

Elhullott állatok, tönkrement termés! Fokozódó belvízkárok!

Az árvíz után a belvíz okoz nagy mezőgazdasági károkat, és tizedeli az állatállományt Győr megyében. A vadkár fel sem mérhető, a búzának a fele tönkrement.
A Hanságban és a Rábaközben másodfokú belvízvédelmi riasztást rendelt el az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a gazdák attól tartanak, hogy termésüknek akár a 70 %-a is tönkremehet. A győri állatkertben közben egymás után fogadják be a Fertő-Hanság Nemzeti Park által összegyűjtött árva állatkölyköket, akiknek szülei megfulladtak vagy elmenekültek az áradások következtében.
“Az alsó levelek már száradnak” – mutatja a szanyi gazdakör elnöke. A nagyközség határában több száz hektáron rothad a vízben álló búza, de a kukoricát is ellepték a kártevők. Németh Márton, a szanyi gazdakör elnöke: “Nem lehet gombaölőzni, tehát a gombabetegségek elleni védekezés megkésik, ami ilyen időben nagyon nagy károkat tud okozni, olyan 70 %-os terméskiesést is tud okozni.”
Németh Gergely gazdálkodó, Szany: “Ebbe már biztosan nem fog termés lenni, ha esetleg rá tudnánk menni, újra vetnénk rövid tenyészidejű kukoricával, de abból is csak olyan termés lenne, hogy a mostaninak csak a fele.”
A rábaközi gazdák attól is félnek, hogy a megmunkálatlan földet elborítja a gaz. Legner Balázs gazdálkodó, Szany: “Várjuk a jobbidőt, bízunk abban, hogy minél előbb rá tudunk menni, de ha a gazok megerősödnek, akkor nem hat utána a vegyszer, akármilyen drága vegyszerrel megyünk rá, nem hat, mert annyira megerősödnek a területeken.”
A győri állatkertben a vasárnapi gyermeknapon olyan állatokat is láthattak a vendégek, akiket a víz elől menekítettek ki a szakemberek. Farkas Adrienn szóvivő, Xantus János Állatkert, Győr: “Mivel nagyon sok kölyökállat kerül be hozzánk, gondolunk, arra, hogy biztosan nagyon nagy lehet a pusztulás, de konkrétat nem tudunk, hiszen nemcsak az állatkert fogadja be az állatokat, hanem vannak olyan emberek, akik szintén magukhoz vesznek és felgyógyítanak árva állatokat.”
Az elhullott állatok miatt Mezőörs és Bőny, valamint a Hanság és a Rábaköz egyes részein jelentős a fertőzésveszély is, amelynek megszűnésére csak a belvíz levonulása után lehet számítani.

Vélemény, hozzászólás?