Posted on Hozzászólás most!

Élő állatot trancsíroztak láncfűrésszel a színpadon

Semmilyen művészi koncepció nem indokolja, hogy a színpadon élő gerinces állatot brutális módon kivégezzenek – mondta a STOP-nak nyilatkozó Czerny Róbert állatvédelmi ombudsman, a Király Fürdőben csütörtök este bemutatott mészárlás kapcsán. A rendező akár három év börtönt is kaphat.
“Az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége.”
Ezt, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény preambulumában olvasható ajánlást nem tartotta be az Eteletér Stúdió társulata, legalábbis a Te nem vagy Pilinszky! című produkció rendezője és főszereplője, Székely B. Miklós.
A csütörtök este bemutatott darab egy pontján egy postászsákból előkerült egy méretes ponty, amelyik jó néhány perces légszomj után bekerült a játéktér közepén fölállított, elektromos légpumpával frissített vízzel teli medencébe. Valami már ekkor azt súgta: érdemes drukkolni, hogy a hal túlélje az előadást. Nem így történt. Székely B. egyik monológja közben előbb megsimogatta, majd kivette a vízből a halat, a földre helyezte, ahol az kiszolgáltatottan tátogott.

Ekkor következett be a drámai tetőpont, amelyet nem mellesleg semmilyen korábbi akció vagy dikció nem készített elő. A vergődő állatot egy tönkre helyezték, majd Székely B. egy gitártokból előhalászott motoros fűrésszel megölte és több darabba vágta, mondván: halászlét akar készíteni. Aztán a széttrancsírozott haldarabokat belerakta az akváriumba, ahová került mellé még némi krémes, végül az egyik női szereplő turmixgéppel jól eldolgozta az egészet.
– Mivel gerinces állatról van szó, ez nyilvánvalóan a Btk-ba ütköző cselekmény. Állatkínzás miatt tehát büntetőeljárást kell indítani a darab rendezője, mint felbujtó, és a kegyetlenséget elkövető színész ellen, aki ez esetben ugyanaz a személy – mondja Czerny Róbert állatvédelmi ombudsman, aki szerint a kirendelt szakértő minden bizonnyal megállapítja, hogy különös szenvedést okozó állatkínzás valósul meg a színpadon.
Gerinces állatnak még élő állapotában történő feldarabolása attól állatkínzás, hogy indokolatlan bántalmazásról van szó. Nincsen olyan jogszabály Magyarországon állatokkal folytatott cselekményekre, amely mentesítené a művészeket a Btk. hatálya alól, a művészi szabadság nem terjed ki az állatkínzásra. Az ilyen bűncselekmény akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.
A szóban forgó cselekedet a szakjogász szerint a garázdaság bűncselekményét is kimeríti, mert nyilvánosság előtt okoz vele botrányt az elkövetője. – Közbotrány okozása színpadon nem fogadható el úgy, hogy azzal bűntettet valósít meg valaki, márpedig az állatkínzás 2004 óta annak minősül Magyarországon – állítja Czerny. E tény nem ismerete nem menti sem a felbujtót, sem az elkövetőt, teszi hozzá a szakértő, aláhúzva: büntetőjogi értelemben nincs különbség gerinces és gerinces állat, mondjuk ló, kutya, macska vagy egy hal kínzása között. Forrás: Stop.hu

Vélemény, hozzászólás?