Posted on Hozzászólás most!

Elpusztult háziállatok, kiégett növényzet, vörösre színeződött talaj…

Egyelőre nem lehet tudni mekkora ökológiai kárt okozott a vörösiszap áradat, ami hétfőn öntött el több települést Veszprémben.
A maró hatású vörösiszap kiégette a növényzetet, a legjobban érintett területeken állatokat pusztított el. A Marcal folyó szennyeződött, a legmagasabb, III. fokú készültség mellett védekeznek. Az élő vizekben és a környezetben okozott kár mértékéről egyelőre óvatos becslésekbe sem lehet bocsátkozni. Az anyag a bőrrel érintkezve az égéshez hasonló sérüléseket okoz, a lakosság és a beavatkozók közül mintegy 120 fő szorult egészségügyi ellátásra, vagy kórházi kezelésre.
A több százezer köbméternyi vörösiszap áradat elmosta a vasúti töltést, megrongálta a házakat, elsodorta a kerítéseket és a gépkocsikat.
A területen ezrek életét keserítette meg a szörnyű katasztrófa, három halálos áldozatról és hat eltűntről tudnak. Hivatalos forrásból nem erősítették meg, hogy kedden egy pár hónapos csecsemő holtteste került volna elő az iszapból.
A teljes helyreállítás hosszú időt vehet igénybe. A gátakat még az éjszaka folyamán megerősítették, hogy a további katasztrófa elkerülhető legyen, azonban a talaj, az ingatlanok megtisztítása komoly és nehéz feladat lesz.
Az időjárás is nehezítheti a védekezést és kárelhárítást, ugyanis hazánk több részén már esik az eső, és a Dunántúlon is kell csapadékra számítani. Az esővíz felhígítja ugyan az iszapot, azonban a szennyezést mélyebbre moshatja a talajban és további patakokba, élővizekbe juttathatja be.
Kolontár belterületén a legerősebben szennyezett terület le van zárva, a kitelepített lakók egyelőre nem mehetnek vissza otthonaikba. Az OKF tájékoztatása szerint a helyszínre indult a Magyar Tudományos Akadémia több vegyész és biológus tagja, akik megvizsgálják annak lehetőségeit, hogyan lehet a leggyorsabban, leghatékonyabban semlegesíteni, közömbösíteni a lakóházakat és a környezetet a vörösiszaptól, illetve hogyan lehet az eredeti állapotot helyreállítani.
A térségben folyamatosan mérik a sugárzást, az egészségre és a környezetre veszélyt jelentő radioaktivitást sehol nem tapasztaltak.
A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy a vörösiszappal szennyezett anyagokat csak védőkesztyűben, védőszemüvegben, gumicsizmában, zárt ruházatban, bő vízzel történő lemosással lehet tisztítani. Vegyi anyagot használni tilos! A védőeszközöket a Polgármesteri Hivatalokban biztosítják. Az ivóvíz fogyasztható – a Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt. által elzárt területek kivételével. Ahol elzárták az ivóvizet vizet, ott palackos vizet vagy lajtos kocsiból ivóvizet biztosítanak.

Vélemény, hozzászólás?