Posted on Hozzászólás most!

Elsőre komoly izomláza lehet a lovaglástól

Az igazi lovagláshoz a futószáras edzéstől a különféle, önállóan végzett gyakorlatokon át vezet az út. A lovaglást az állattal való barátkozással kell kezdeni. Fontos ugyanis, hogy ló és lovasa jól ismerjék egymást, és bízzanak egymásban.
Kezdőknél az oktató a karám közepén áll, és egy négy-nyolc méter hosszú kötél, azaz a futószár segítségével irányítja a lovat mindaddig, amíg az állat és az ember között kialakul a biztonságos kapcsolat. Eközben felhívja a figyelmet a jó tartásra, gyakoroltatja a nyeregből való kiemelkedést (ez később is minden bemelegítés alapja), a láb ki- és behelyezését a kengyelbe. Az első néhány foglalkozás legfeljebb egyórás legyen, mert a máskor nem mozgatott izomcsoportokban a szokatlan erőkifejtés komoly izomlázat okozhat.
Ha már jól mennek az alaphelyzetek, a fel- és leszállás, következhet az önálló lovaglás. Ez általában bekerített lovaglóhelyen, később lovaspályán történik. Ilyenkor elmarad a futószár, de a tanulónak továbbra is követnie kell az oktató útmutatásait.
A gyakorlottabb lovasok megpróbálkozhatnak a túra- vagy tereplovaglással, oktatóval, majd később nélküle. Ez már igazi lovaglásnak számít. A lovagláshoz húzzunk mindig hosszú nadrágot, mert a meztelen belső combról a ló vagy a nyereg lenyúzza a bőrt. Viseljünk kényelmes, zárt cipőt vagy lapos sarkú csizmát.
A sok gyakorlásnak köszönhetően viszonylag hamar meg lehet tanulni lépésből ügetésbe, majd vágtába váltani, megállítani és irányítani a lovat – írja a Stop.hu

Vélemény, hozzászólás?