Posted on Hozzászólás most!

Eltűnt a szent állatok több mint fele

Több mint 5800 példányt számoltak össze Srí Lanka első hivatalos vadelefánt számlálásán, amit augusztusban tartottak meg a szigeten. Kiderült: az elmúlt száz év szomorú történet az ormányosok számára, helyzetük csak nemrég kezdett javulni.
– Az előzetes becsléseknél valamivel több, összesen 5879 egyedet, köztük 122 nagy agyarú elefántot és 1107 borjút számoltak össze az augusztusi felméréskor – jelentette be S. M. Csandraszena Az Indiai-óceánon elterülő sziget vadvédelmi minisztere.
A három napon át tartó számlálásban nagyjából négyezer vadvédelmi dolgozó, földműves és falusi vett részt, akik több mint 1500 helyszínen, köztük természetvédelmi területeken és erdőségekben várták a nagytestű emlősök felbukkanását. Az elefántokat akkor számolták meg, amikor inni mentek a vízzel telt mélyedésekhez, víztározókhoz és mesterséges tavakhoz.
– Az adatok alapján a Srí Lankán élő elefántok jó egészségben vannak, és növekszik a populációjuk – hangsúlyozta H. D. Ratnajake, a vadvédelmi minisztérium főigazgatója. Mint hozzátette: a számlálási adatokat a veszélyeztetett faj védelmére irányuló intézkedések kidolgozására fogják felhasználni. Az elmúlt időszakban lehet, hogy nőtt az elefánt populáció száma, azonban az 1900-as években a becslések szerint nagyjából 10-15 ezer elefánt élt Srí Lankán, ám az élőhelyeik csökkenése és az orvvadászat miatt számuk drasztikusan csökkent.
Az állatok az utóbbi években egyre gyakrabban törnek be a falvakba élelmiszerért és ilyenkor szétgázolják a házakat, tönkreteszik a termést, és évente nagyjából 50 ember halálát okozzák. A falusiak pedig körülbelül 250 vastagbőrűt mészárolnak le évente.
A számlálás előtt ráadásul néhány természetvédelmi csoport azzal vádolta meg a helyi kormányt, hogy a számlálással próbálja meg elterelni a figyelmet arról, hogy fiatal vadelefántokat akar befogni és háziasítani a buddhista szertartásokon, turistalátványosságokon és bizonyos munkálatoknál való hasznosítás céljából. A vadvédelmi miniszter szerint ez nem igaz, garantálta, hogy egyetlen vadelefántnak sem esik bántódása. Az elefántot szent állatként tisztelik Srí Lankán. A gazdagon díszített vastagbőrűek viszik például Buddha szent ereklyéit a vallási szertartásain. A múltban az elefántokat használták teherautók, taxik, sőt időnként harckocsik helyett is. MTI

Vélemény, hozzászólás?