Posted on Hozzászólás most!

Élve széttépett malaccal, és levágott kutyafejekkel tüntettek

A bizarr, gyakran önveszélyes tüntetéseikről híres dél-koreaiak külön kategóriát képeznek. Emberre nem volt veszélyes, vizuálisan annál erősebb volt az a 2007-es demonstráció, amin a kommandós tüntetők öt darab, a szöuli japán nagykövetség előtti úttestre helyezett levágott kutyafejjel emlékeztek egy 1919-es japánellenes tüntetéssorozatra.
Szintén 2007-es az az egyenruhások által szervezett akció, ami talán a leginkább sokkolta a világot. Egy helyőrség elköltöztetése ellen úgy tiltakoztak az érintett katonák, hogy köteleket csomóztak egy két hónapos malac négy csülkére, majd elevenen darabokra szaggatták az állatot.
Egy szó, mint száz, nem kell elájulni a magyar rendvédelmisek eddigi svungos teljesítményétől, tőlük ez az elvárható minimum, ha nem akarnak szégyenben maradni a külföldi kollégákhoz képest.
Magyarországon az elszomorítóan langyos tüntetéskultúra miatt okozott meglepetést, hogy a Fidesz-korszak, sőt talán az egész új demokrácia legtökösebb tüntetői eddig a rendvédelmi dolgozók. A világ legkreatívabb tüntetői ugyanis hagyományosan az egyenruhások, azon belül is a tűzoltók. A dolog nem független attól, hogy mivel dolgoznak nap mint nap: paksamétáikat rázó adóellenőrök vagy krétát csikorgató tanárok nem lennének jó vágóképek a híradókban, ellentétben a jól kiválasztott köztereket vízzel, habbal vagy füsttel elárasztó tűzoltókkal.
“Eljöhet az idő, amikor a vezetők már nem tudják megőrizni a tüntetések békés jellegét” – mondta Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének vezetője, miután hétfőn Pintér Sándor belügyminiszterrel egyeztetett. Eddig is ők voltak a legéletképesebb kormányellenes demonstrálók, a mondat pedig alig burkoltan fenyegető. A külföldi kollégák példái mutatják, hogy az egyenruhások nem szoktak a levegőbe beszélni.

Vélemény, hozzászólás?