Posted on Hozzászólás most!

Elveszett Állatok Alapítvány

Az Elveszett Állatok Alapítvány Kellemes Ünnepeket kíván minden olvasónak néhány jó tanács kíséretében. Mindenki lázasan készül az ünnepekre, és sok embernek a bevásárlások mellett kevesebb idő jut kedvencére. Az ünnepek alatt próbálja behozni a lemaradást, de előfordul, hogy az igyekezet közben elfelejti az alapvető tartási szabályokat.
Óhatatlan, hogy a nagy családi ebédek, vacsorák során négylábú barátaink is részesülnek a feltálalt ételekből, ami általánosságban nem lenne gond, hiszen a házi koszt a megfelelő számukra. Nem szabad azonban ilyenkor sem olyan táplálékot adni, ami káros lehet egészségükre, pl. csokoládé, szőlő.

Manapság egyre nyilvánvalóbb, hogy kedvenceink hasonló betegségekben szenvednek, mint mi. Ételallergia, tejcukor-, vagy lisztérzékenység, cukorbetegség. Ezek nemcsak örökletesek, hanem a túlzott beviteltől is kialakulhatnak.
Az érzékenységi reakciót legtöbbször a tehéntej, a szárnyasok, a tojás, a szója- és gabonafehérjék indítják el. Néhány esetben a gyümölcsök – szamóca, eper, málna, kivi, banán, vagy citrusfélék – fogyasztása is csalánkiütéssel, hasmenéssel, szélgörcsökkel, súlyosabb esetekben ekcémával jár. Ezen táplálékok a gyomor- és bélrendszerben okoznak zavart, ami az étkezést követően hányingert, hányást, vizes, később akár véres hasmenést, felfúvódást eredményez. Súlyos esetben az egész szervezet, azaz a nyálkahártyák, a légutak és a vérkeringés is veszélyt jelez.
A karácsonyi menü kis barátunk esetében a fűszerezés miatt is kockázatos lehet, mert a túlzott sózás és borsozás a gyomrukat is megterheli, amely később veseproblémákhoz is vezethet.
Természetesen az alkalmi túletetés is komoly bajt okozhat. Ne adjunk kutyánknak káposztaféléket, tehát a töltött káposztával is óvatosan bánjunk, mert felfúvódást okoz. Hasonlóan a hüvelyesekkel is, mert nehezen emészthetők. Soha ne kapjanak szilánkosan törő – baromfi, vad – csöves csontokat és gerincdarabokat! A nyelőcső sérülésétől kezdve a végbéleltömődésig lehet a következménye, sőt haláleset sem ritka!
Gyakori, hogy egész évben diétás tápot kap az eb, de az ünnepek alatt zsíros, fűszeres ételekből is részesül. Pár óra múlva ki alakulhat az életveszélyt okozó hasnyálmirigy-gyulladás.
Kutyának, macskának szigorúan tilos csokoládét adni! A kakaóban lévő egyik alkotó ugyanis súlyos mérgezést, kisebb testű kutyáknál halált is okozhat! A cukor szintén nagyon káros a ragadozók számára. Egyrészt megterheli a gyomrot, és hasmenést, emésztőrendszeri problémákat idézhet elő, másrészt rontja a fogakat.
Tehát a karácsonyi bejgli, sütemények, cukorkák, jégkrém és egyéb édességek NEM szerepelhetnek étlapjukon! Nem ritka, hogy kedvencünk kihasználja azokat a pillanatokat, amikor figyelmünk lankad, és sikerül elcsenni egy-egy szaloncukrot, habcsókot, ezért fokozottan ügyeljünk, hogy ezek a karácsonyfán, vagy a díszített asztalon számukra elérhetetlenek legyenek. A jó szándék, a szeretet kifejezése ne az édesség legyen. MTI

Vélemény, hozzászólás?