Posted on Hozzászólás most!

Elvesztheti kedvencét ha hangosan ugat?

Adelaide vezetése drasztikus szigorításokat fontolgat az állattartás szabályozása terén. Ha megszavazzák a rendeletet, az ausztrál város lakói elveszíthetik kedvencüket, amennyiben az ugatásával zavarja a szomszédokat és a környéken lakókat.
Dél-Ausztrália állam székhelyén az állatfelügyelet munkatársai jelenleg figyelmeztetéseket oszthatnak és bírságokat szabhatnak ki a szabályok ellen vétő gazdiknak. Kutyát elkobozni csak akkor van joguk, ha az állat veszélyesnek bizonyul. A városi tanács által fontolóra vett új tervezet viszont több ponton is szigorúbb lenne a jelenleg érvényben lévő szabályozásnál. A kiszabható bírságokat megduplázná és lehetővé tenné azon állatok elkobzását, amelyeket gazdája nem regisztrált.
A legnagyobb felhördülést azonban az a rész okozta, ami szerint elvihetnék és akár el is altathatnák majd azokat az ebeket, amelyek ugatásukkal zavarják a környék lakóit. Jelenleg erre akkor volna lehetőség, ha az állat agresszív, és fenyegetően viselkedik vagy zavarja a környezetében élőket, például az ugatásával. Az új előírások szerint viszont e három feltétel közül bármelyik önmagában elegendő okot szolgáltatna ahhoz, hogy elkobozzák az állatot, amennyiben a gazdája épp nem elérhető, vagy tudja megszüntetni a problémát. A menhelyre kerülő kutyát pedig el is altathatnák, ha a gazdi nem ér oda időben, hogy kikérje.
A hír hallatán komoly vita robbant ki a tervezet támogatói és ellenzői között. Az állatvédő szervezetek felháborítónak tartják az ötletet és tiltakozásukat fejezték ki. Kevin Kaeding, egy helyi civil szervezet tagja szerint a tanács egyszerűen könnyebbé akarja tenni, hogy elpusztíthassák ezeket az állatokat. A legtöbben azt emlegetik, hogy könnyen előfordulhat, hogy valaki üzleti vagy más okból kifolyólag nem tud időben hazaérni és megmenteni kedvencét. Mások azzal érvelnek, hogy napjainkban a zaj sajnos nehezen védhető ki, a városi forgalom vagy a repülők hangja sokkal zavaróbb a kutyaugatásnál. Arról se feledkezzünk meg, hogy a legtöbben még ma is házőrzőnek tartják a kutyát, vagyis kifejezetten az a cél, hogy hangos ugatásával jelezzen, ha bajt észlel.
A felháborodott hangok mellett a tanács tervének sok támogatója is van. Ők azzal védekeznek, hogy nem a kutyákkal van bajuk, de nekik is joguk van a nyugodt körülmények között éléshez. “Csendesítsétek le őket, tartsátok bent a lakásban, mit bánom én, csak ne hagyjátok, hogy tönkretegyék mindenki más nyugalmát” – fakadt ki egy helyi lakos. Tökéletesen jelzi a probléma fontosságát az a hír, miszerint a néhány száz kilométerrel délebbre fekvő Geelong városában egy pár a nyílt utcán vert össze egy férfit, mert a kutyái szerintük túl hangosan ugattak.
Az általánosnak mondható ellenséges hangulat miatt jelenleg egyáltalán nem biztos, hogy végül bevezetik az új szabályokat. Dél-Ausztrália állam illetékes hivatala egyelőre nem kommentálta a híreket, választ csak a tervezet hivatalos benyújtása utánra ígértek. Forrás: Farm.hu

Vélemény, hozzászólás?