Posted on 2 hozzászólás

Emberek százai futottak hat feldühített Bika előtt

Kezdetét vette a pamplonai bikafuttatás, az észak-spanyolországi város védőszentjének nevét viselő kilencnapos fesztivál. A szerdai első futamon ketten sérültek meg könnyebben. Pamplona, baszk nevén Iruna főterén kedden több ezer ember részvételével kezdődött a népünnepély, a San Fermín-fesztivál.
Óriási káoszt láttam, de valószínűleg ez lesz életem legviccesebb bulija – mondja egy kanadai turista. A mulatozás után, a szerda reggeli első bikafuttatás előtt a résztvevők a védőszent segítségét kérték. Izgatott vagyok, félek, és remélem, nem rohanok bele a bikába – mondja egy amerikai férfi. 8 órakor, a rakéta fellövése után elindultak a bikák. A szűk utcákon vakmerő emberek százai futottak hat feldühített állat előtt. Bár alig három percig tartott a 846 méteres futam, már az első napon két sérültet kellett ápolniuk a mentőknek. Ez minden évben megszokott látvány. Tavaly hosszú idő után először ismét halálos áldozata is volt a versenynek. A helyiek szerint a külföldiek okozzák a legtöbb gondot.
Nagyon rossz volt, túl sok az ügyetlen. Sok turistának fogalma sincs, mi történik, mindent megnehezítenek. Most először éreztem magam rosszul a bikafuttatáson – nyilatkozta az egyik bikafuttató.
A pamplonai fesztivál története a XIII. századig nyúlik vissza. Ernest Hemingway Fiesta című regénye nyomán ismerte meg a világ. Az esemény évente látogatók tízezreit vonzza a városba.

2 thoughts on “Emberek százai futottak hat feldühített Bika előtt

  1. […] futót felöklelt egy bika a hagyományos pamplonai San Fermín-űnnep alkalmából rendezett bikafuttatás ötödik napján vasárnap. További három személy is […]

  2. […] évben százak sérülnek meg, az állatvédők már régóta támadják, a futás a halállal mégis vakmerő résztvevők ezreit vonzza a pamplonai bikafuttatásra. Az észak-spanyolországi […]

Vélemény, hozzászólás?