Posted on Hozzászólás most!

Emberi hangokat ad ki a beluga-bálna

A kutatók felfedezték, hogy a beluga-bálna hangja feltűnően hasonló az emberi hanghoz – írja a BBC. Mialatt a delfineket tanították arra, hogy próbálják utánozni az emberi hangot, nem volt még olyan állat, ami ezt spontán csinálta volna.

A kutatók a NOC nevű 9 éves bálnán fedezték fel, hogy az emberihez nagyon hasonló hangokat ad ki. Az első megfejtendő rejtély az volt, hogy honnan jön a hang. A kaliforniai tengeri emlősöket kutató intézet, a National Marine Mammal Foundation búvárait megtréfálta a bálna, ugyanis folyton azt hallották a víz alatt, hogy ‘gyere ki a vízből’.
Csipogó hangjuk miatt a bálnának tengeri kanáriknak is nevezik, és sokan számoltak be róla, hogy emberszerű hangjuk van, még senki nem rögzítette azt. Miután azonosították, hogy a hang tulajdonosa NOC, rögzítették hangját.
A bálna ‘beszéde’ három másodperces szüneteket mutatott, ami hasonlít az emberi beszédéhez, valamint a frekvenciája is közelített az emberéhez.
Ezt követően megvizsgálták, hogyan volt minderre képes NOC, ugyanis váltogatnia kellett a nyomást az orrjárataiban ahhoz, hogy ilyen, emberihez közeli hangon tudjon megszólalni. A felfedezés nem új, hiszen az állat 5 évvel ezelőtt pusztult el 30 éves korában. OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?