Posted on Hozzászólás most!

Erősen mérséklődött az állattartási kedv

Heves megyében tavaly rendkívüli mértékben csökkent a haszonállatok létszáma 2009-hez képest, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.
Szarvasmarhából decemberben már csupán 9 ezret tartottak Hevesben, míg egy évvel korábban még 12 ezer marha kérődzött az istállókban. A probléma nem egyedülálló, hiszen országszerte megfigyelhető ez a tendencia, amely valószínűleg a tej árának zuhanásából fakadt. Egy év alatt 700 ezerről 681 ezerre csökkent a szarvasmarha-létszám, csupán a Dél-Alföldön, Békésben, illetve Pest megyében regisztráltak növekedést.
A sertésállomány 80 ezerrel csökkent. A Dunántúlon, s Budapesten nőtt a számuk, míg Keleten – kivétel Békés és Bács-Kiskun megyékben – apadt. Arányaiban, a legjobban Heves megyében esett a sertéslétszám, harmadával: 62-ről 44 ezerre.
Mérséklődött a juhtartási kedv is: 2009 decemberéhez képest a tavalyi év utolsó hónapjára már mélypontra zuhant a nyájak létszáma: 29 ezer helyett csupán 16 ezer legelészett Hevesben. A Dunántúlon egyre népszerűbb a juhtartás, míg az ország keleti felében, főként Hajdú-Biharban, Szabolcsban és Bács-Kiskunban 100 ezres volt a csökkenés.
A szárnyasokat tekintve kicsit javult a helyzet Heves Megyében, ahol 2009 év végén fél év alatt megfeleződött a tyúkfélék állománya. A veszteséget követően, tavaly nyárra 367 ezerről félmillióra nőtt az állatlétszám megyénkben, s körülbelül ennyi maradt decemberben is.

Vélemény, hozzászólás?