Posted on Hozzászólás most!

Fájdalmai vannak a mutáns állatnak

Genetikai rendellenességeket fedeztek fel a szakemberek annál a tigroszlánnál – tigris-oroszlán keverékénél -, amely egy dél-tajvani állatkertben született augusztus közepén.
Fogságban tartott hím oroszlántól és nőstény tigristől négy közös utód született a Tajnan megyei állatkertben augusztus 15-én, ám csak egy maradt életben közülük. A liger, tigon, tiglán vagy oroszgris néven is emlegetett hibrid állat állapota jelenleg stabil. Számos betegséget, lázat, légzési rendellenességet észleltek már nála.
“A hím egyed ugyan betegen érkezett menhelyünkre, ám a szakszerű gondoskodásnak köszönhetően növekedni kezdett. Jelenleg 3 kilogramm, ám számos rendellenességet mutat: farka és gerince deformálódott, a balhátsó lába nem hajlik, fejletlen a tüdeje, ezáltal hajlamos a gyulladásra” – közölte a Pingtongi Egyetem állatmenhelyének igazgatója. Születése után ez az intézmény fogadta be az életben maradt kölyköt.
“Még ha növekedni fog is, mindig lesznek fájdalmai a rendellenességek miatt” – fejtette ki az igazgató, aki elítélte keverék állatok létrehozását, mondván: az nem szolgál más célt, csak azt, hogy az állatkertek képesek legyenek minél több látogatót vonzani.
A tigroszlán kölykök születésekor a tajnani hatóságok 50 ezer tajvani dollárra megbírságolták az állatkertet védett állatok tiltott tenyésztése miatt. Az állatkert tulajdonosa visszautasította a szándékos tenyésztés vádját, azt azonban elismerte, hogy a “gyerekkori barátokat” közös ketrecben tartotta, és a hibridek születését mindössze véletlen balesetnek tartja.
A hím oroszlán és a nőstény tigris párosításával születő utódokban az oroszlán nagyságát befolyásoló gén öröklődik, azonban a nőstény oroszlán növekedésgátló génje nincs jelen, ezért a tigroszlánok elméletileg szüleiknél nagyobbra nőnek.

Vélemény, hozzászólás?