Posted on 1 hozzászólás

Fakopács bújik az életéért

Jóízű bújócskázásnak is nézhetnénk a thixendalei madártörténetet, amit a héja és a harkály űzött egymással, ha nem életre-halálra ment volna a játék.
A gyanútlan fakopáncsot fakopáncsolás közben ragadta el a sólyom, ezt a pillanatot vette észre kertjében Robert Fuller természetfotós, akinek ezúttal nem kellett messzire mennie a témáért. Mivel Fuller kedvelte a fáit féregtelenítő harkályt, erőteljes karlendítésekkel megzavarta a ragadozó madarat, aki kiejtette karma közül zsákmányát. A megmenekült harkály a kerítés egyik póznáján keresett menedéket, remélve, ha mozdulatlan marad, a héja másodszorra már nem veszi észre. Ám a ragadozó visszatért, és épp arra a póznára ült le, amelyikkel a fakopács épp igyekezett egybeolvadni.
– Szerencséje volt a kis pimasznak, mert ha az izgatottan kémlelő sólyom csak egyszer is lenéz, neki vége – mondta Fuller.
– A harkály tudta, hogy a héja mozgó célpontra vadászik, így ha mozdulatlan marad, megúszhatja. Szerintem még a lélegzetét is visszatartotta, mire végül a ragadozó elunta a dolgot, és csalódottan odébbállt. Kattints a kis képre a teljes méretért.

1 thought on “Fakopács bújik az életéért

  1. Ez héja (Accipiter gentilis) és nem sólyom

Vélemény, hozzászólás?