Posted on Hozzászólás most!

Falkatartó kutyaszaporító telep az erdő mélyén

Az állatok úgynevezett falkatartásban nevelkednek, ezért teljesen antiszociálisak. A NOÉ Állatotthon Alapítvány és egy német televízió közös nyomozása eredményeként újabb illegális kutyaszaporító telepet sikerült lebuktatni, és részben felszámolni.

A most felfedezett szaporító telep korábban már ismert volt a hatóságok előtt, néhány éve már foglaltak le onnan kutyákat, de akkor az érvényes oltási könyvek utólagos bemutatásával az ügy lezárult, a kutyákat a telep üzemeltetői visszakapták.
A német RTL televízió néhány napig Magyarországon forgatott, elsősorban a német felvásárlók és turisták „olcsó kiskutya” beszerzési forrásait és ennek magyarországi hatásait vizsgálták és dokumentálták. Ennek keretében fogtak össze a NOÉ Állatotthonnal. Szemtanúk bejelentése alapján a Szomorú Szív Állatmentő Szolgálat munkatársaival indultak el forró nyomon és fedezték fel a Pest megyei település külterületén, mélyen az erdőben elrejtve működő illegális kutyaszaporító telepet, ahol 50-60 fajtatiszta kutyát tartanak iszonyú körülmények között.
A tanyán emberhez, állathoz méltatlan állapotok uralkodnak. Villany nincs, több méteres magasságban mindenféle hulladék, a romos düledező vályogviskó sem nyújt senki számára menedéket. A kutyák úgynevezett falkatartásban nevelkednek, ezért teljesen antiszociálisak. Néhányuk kicsi, koszos kennelje mélyén meghúzva magát, rémületben éli mindennapjait. A telepen található összes kutya fajtatiszta: boxer, bulldog, labrador, németjuhász, dobermann, westi, csivava, bolognese.
A NOÉ Alapítvány munkatársai felmérték a terepet, majd megkezdődött a szervezőmunka, hiszen világos volt, hogy ilyen körülmények között, ennyi kutya nem maradhat. Speciális állatvédelmi szervezetek, és fajtamentő csoportok összefogására van szükség elhelyezésükhöz, gyógykezelésükhöz, testi- és lelki rehabilitációjukhoz. Másnap a hatóság embereivel újra kiszálltak a tanyára. A telepen az előző napi rajtaütés ellenére ugyanazok a körülmények fogadták őket. A tulajdonos nem tudta bemutatni a kutyák oltási papírjait, valószínűleg az állatok védtelenek mindennemű fertőző betegséggel szemben, nincsenek parazita-menetesítve sem, annak ellenére, hogy rendszeresen szaporodnak és a telepet üzemeltető család gyermekei is a kutyákkal élnek.
A hatóságok támogatásával az Alapítvány önkénteseinek 20 fajtatiszta kutyát sikerült kimentenie. A telepen maradt kutyákról a tulajdonosok nem voltak hajlandók lemondani, de sorsukat az ügy lezárásig a hatóságok és a NOÉ Állatotthon önkéntesei figyelemmel fogják kísérni. A település jegyzője az állattartási rendelet megszegése miatt eljárást indított a tulajdonos ellen. Az állatok tartási körülményeit 30 nap elteltével újra vizsgálja a hatóság.
A kimenekített kutyák orvosi vizsgálata megkezdődött, megkapják elmaradt védőoltásaikat, egyedi azonosító mikrochipjüket, és amint egészségügyi állapotuk engedi, átesnek az ivartalanításon is. A NOÉ Állatotthon Alapítvány munkatársai bíznak abban, hogy hosszú évek tapasztalatával, szakértő munkatársaik segítségével, szeretettel és sok-sok törődéssel még a legrosszabb állapotban lévő kutyát is meg lehet gyógyítani, és gazdát, családot, boldog, végleges otthont nyújtani számára.

Vélemény, hozzászólás?