Posted on Hozzászólás most!

Farkaslesen, emberek nevelnek farkaskölyköket

A Dzsungel könyve fordítva: jelen esetben emberek nevelnek fel farkaskölyköket az ELTE Etológia tanszékének programjában. A farkas és a kutya összehasonlításának eredményeit Dr. Csányi Vilmos segít megérteni nekünk.
Magyar kutatásról ír a világ első számú tudományos lapja: Terjedelmes riportban foglalkozott a Science tudományos folyóirat a kutya és ember evolúciós kapcsolatát vizsgáló magyar kutatások eredményeivel és azok nemzetközi jelentőségével – közölték az ELTE Etológiai Tanszékén működő családikutya-program kutatói.
Virginia Morell cikke szerint az ELTE Etológia Tanszékén, Csányi Vilmos vezetésével 1994-ben megkezdődött kutatások nyomán ma már a világ számos országában etológusok és más viselkedéskutatók vizsgálják a kutyaelme képességeit. A téma 250 szakértő részvételével megrendezett első nemzetközi tudományos konferenciáját is Budapesten rendezték meg 2008 júliusában.
A magyar kutatók igazi találmánya az, hogy a viselkedéskutatók számára hozzáférhetővé tették a kutyát – emelte ki a Science. Míg korábban sokan mesterséges fajként tekintettek rá, az ELTE etológuscsoportja úgy kezelte, mint olyan állatot, amely az emberi közösségben találta meg természetes közegét. Ezzel a szemléletmóddal a kutyák vizsgálata lényegesen leegyszerűsödött: szükségtelenné vált az állatok fogságban tartása, sőt a laboratóriumi vizsgálatok során kutyát és gazdáját egyszerre lehetett vizsgálni.
A magyar kutatók kezdeményezésére egymás után kerülnek a tudományos érdeklődés középpontjába jól ismert, de eddig kevéssé vizsgált kutyaképességek. Többek között az ELTE-n foglalkoztak először azzal, hogy milyen képességeire alapoz a kutya, amikor az emberrel vizuális vagy akusztikus jelekkel kommunikál.
A riport felhívja a figyelmet arra, hogy bár a témában folyó vizsgálatok egy része a kutyák képességeinek mélységeit igyekszik feltárni, egyes kutatók szerint a kutya különleges képességei mögött egyszerű, alapvető tanulási mechanizmusok állnak. Abban azonban nincs vita a szakemberek között, hogy a tanulás, akárcsak más állatoknál, a kutya esetében is lényeges szerepet játszik a viselkedés kialakításában. Az etológusokat és más viselkedéskutatókat az foglalkoztatja, hogy a kutyák mit tartanak fontosnak, amikor a környezetüktől tanulnak, és miért tudnak viszonylag könnyen beilleszkedni az emberi környezetbe ősükkel, a farkassal szemben.
A kutatások bizonyították, hogy a kutya világa – a farkaséval szemben – emberközpontú. A kutya számára nem csak fontos az emberi jelenlét, de viselkedését is sok szempontból az emberéhez igazítja. A kutyák viselkedésének vizsgálatát jelentősen előrelendítette, hogy két éve elkészült a faj genetikai térképe. Mivel ismert tény, hogy a kutyák sok olyan betegséget megkapnak, amely embereknél is előfordul, genetikai vizsgálatuk az emberi betegségek gyógyításához is közelebb vihet. A kutyák és a farkas genetikai és viselkedésbeli eltéréseinek elemzése pedig az emberi evolúció egyes lépéseinek megértését is előmozdíthatja – vázolta a kutatások távlatait a Science-ben megjelent írás.

Vélemény, hozzászólás?