Posted on Hozzászólás most!

Fekete macska: szerencsét vagy bajt hoz ránk?

A fekete macskákat különös misztikum lengi körül évszázadok óta, felbukkanásuknak balszerencsét, balesetet, boszorkányságot, halált tulajdonítanak. A történelem során voltak, akik olyannyira hittek ezekben a baljóslatú babonákban, hogy félelmükben megkínozták és elpusztították a szerintük veszélyes lényeket. Pedig a fekete macskák bundája különleges, gyógyulást hozó erővel rendelkezik.
A Halloween ünnepe csak mostanában kezd meghonosodni nálunk, de a fekete macska boszorkányos babonája sosem volt ismeretlen számunkra. Már a kisgyermekek is hamar megtanulják, hogy hiába szeretik a cicákat, ha egy fekete macska átfut előttük az úton, az bizony balszerencsét jelent. De vajon miért? Miben gyökereznek ezek a babonák?
Házi kedvenc vagy alvilági lény: Számtalan kultúrában a fekete macskákat okolták a bajokért és balszerencséért. A kínaiak szerint a szegénység eljövetelét jelzik, a németek pedig úgy vélik, ha egy fekete macska felugrik a beteg ágyára, az a halál közeledtét jelzi.
A középkorban a boszorkányok cinkosainak hitték őket, vagy éppen maguknak a boszorkányok egy megjelenési formájának, sőt a pestisért is a fekete macskákat hibáztatták. Így nem csak a boszorkányokat, hanem a “társaikat” is megkínozták és elpusztították. Ha azonban volt legalább 10 fehér folt a fekete bundáján, megkegyelmeztek a kisállatnak.
Más kultúrákban mindezekkel ellentétben, szent állatként tekintettek a macskákra, például Egyiptomban, ahol annyira tisztelték, hogy bebalzsamozva temették el azokat.
Balszerencse helyett gyógyulást hozhat: A legújabb orvosi kutatások szerint a macskáknak éppen a fekete bundájuk hozhat szerencsét, illetve gyógyulást. A marylandi kutatók ugyanis felfedezték, hogy a fekete színért felelős gén sokkal ellenállóbbá teszi őket bizonyos vírusokkal és betegségekkel szemben, mivel azok kevésbé tudnak áthatolni a sejtfalon. Ez a felfedezés segíthet majd az embereket megtámadó, eddig még gyógyíthatatlan betegségekkel szembeni védekezésben – írja a Lifenetwork.

Vélemény, hozzászólás?