Posted on Hozzászólás most!

Ne etesd a kutyádat csonttal, felejtsd el!

A kutya örül a csontnak! – hát persze, de csak eleinte, és nem minden csontnak. Vannak rossz csontok, amik megbetegíthetik ebünket. A háziállat.hu állatorvosa, Kukla Miklós utánajárt, s külön elrettentő videót készített.
Sokszor írtunk már a csont által okozott problémákról, és sajnos még mindig van miről: sok gazdi bevett rossz szokása, hogy kutyáját csonttal jutalmazza egy-egy rántott húsos, krumplipürés vasárnapi ebéd után. Ebből kifolyólag a „becsontoztatott kutyusok” még ma is gyakori vendégek a Kutyavári rendelőben. Kukla Miki, a háziállat.hu állatdokija ezért most úgy döntött, hogy elrettentő sztorikat mesél és képeket mutat be videón, hogy lerántsa a leplet a csontetetés mítoszáról és elébe menjen a problémáknak, hátha ezzel jobb belátásra téríti a gazdikat.
Miért tilos kutyának a csont? – Haladjunk szép sorban: már a szájban elakadhat vagy fennakadhat a csont. Jobb esetben „csak” beleragadhat a fogba, de keresztben is megakadhat a szájpadláson, melynek eltávolítása sok esetben csak bódítással oltható meg. Állatdokink találkozott már olyan ebbel is, akinek több évvel ezelőtt akadt be szájába a csontszilánk, nem kis fájdalmat okozva ezzel a pórul járt kutyusnak. A csont lejjebb haladva a gyomorban hányást, a belekben pedig elzáródást vagy vérzést okozhat. Idősebb kutyáknál pedig a vastagbélben tömbszerűen összeállt csontok eltávolítását kell gyakran a műtéti rendbe beírni.
Mit érdemes még tudnunk a csontról? – A kistermetű kutyák különösen veszélyeztetettek, ha csontevésről van szó, hiszen nem tudnak elég alaposan rágni, és ez hozzájárul ahhoz, hogy bélsárrekedésük vagy komolyabb problémájuk alakuljon ki. A csirke-, kacsa-, liba-, pulykacsontokat mindenképpen száműzni kell a kutyák étrendjéből, mert ezek a csontok nagyon kemények, üregesek, élesen törnek, és ezek az éles szilánkok felsérthetik a bél nyálkahártyáját, esetleg perforációt is okozhatnak.
Mivel helyettesítsük a csontot? – Ha csak jutalomfalatként vetnénk kutyánk elé a csontot, akkor inkább adjunk igazi jutalomfalatot. Annak is éppúgy fog ürülni!
Ha kalciumpótlás miatt etetnénk, akkor ez az indok eleve felejtős, hiszen a csontból nem szívódik fel a kalcium a kutya belein keresztül. Adjunk helyette kalcium-kiegészítő tablettákat!
Játéknak pedig csont helyett vegyünk cipőtalpat, szétrághatatlan műcsontot.
Ha pedig ártani akarunk jószágunknak, vessünk elé csavarhúzót, fűrészt és egyéb hegyes fémdarabokat: ezekkel ugyan azt a hatást érjük el, mint a szilánkos csont etetésével. A cikk eredeti helyén, a Háziállat.hu oldalon a videót is megnézheted itt!

Vélemény, hozzászólás?