Posted on 1 hozzászólás

Félmilliós büntetést fizethet a vakvezető kutyát kitiltó áruházlánc

A Fővárosi Bíróság első fokon fél millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a Csemege-Match áruházláncot, mert megakadályozta egy vak ember és vakvezető kutyájának belépését egyik boltjába. A bíróság emellett arra utasította az áruházláncot, hogy a jövőben tegye lehetővé a vakvezető kutyák beengedését a boltjaiba, és magánlevélben fejezze ki sajnálkozását az eset miatt.
A férfi még 2009. október 8-án szeretett volna vásárolni vakvezető kutyája segítségével. Az üzlet biztonsági őre a bejáratnál viszont megakadályozta, hogy a kutyájával belépjen a boltba. A vak személy ezt követően az áruház főpénztárosához fordult, aki megerősítette, a kutyát az üzletbe nem lehet bevinni, így a férfi nem tudta személyesen elintézni a bevásárlást.
A pert indító személynek a Magyar Helsinki Bizottság jogklinika programja biztosított ügyvédi képviseletet. A perben a Helsinki Bizottság ügyvédje többek között annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy az üzlet megsértette a vak férfi egyenlő bánásmódhoz fűződő jogát. Bár a jogsértés tényét a Csemege-Match Zrt. az elsőfokú eljárásban elismerte, a cég az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be. Az áruházlánc a kártérítés kiszabását kifogásolta.

1 thought on “Félmilliós büntetést fizethet a vakvezető kutyát kitiltó áruházlánc

  1. […] a boltjaiba, és magánlevélben fejezze ki sajnálkozását az eset miatt (erről bővebben itt olvashat). A nagybevásárlást modellezik: Szása és leendő gazdája a Lurdyban azt próbálják ki, […]

Vélemény, hozzászólás?