Posted on Hozzászólás most!

Fertőző állattetemek százai Fejérben

Több mint hatszáz birka pusztult el május közepén Székesfehérvár közelében. A halott állatok egy része azóta is a legelőn hever, a hatóságok nem tudták elszállítani őket, ráadásul erre várhatóan még további hat hétig nem kerül sor. A megyei főállatorvos szerint a területen fertőzésveszély van, ezért mindenkit óva int a legelő megközelítésétől.
Május közepén egy Székesfehérvár melletti legelőn 620 birka pusztult el az országra lecsapó hatalmas vihar, illetve a medréből kilépő Gaja miatt. Az állatok egy része azóta is a legelőn hever. A birkák tulajdonosa a tetemek felét, mintegy 10 tonnányi birkát gyűjtetett össze, de a munkával az időközben újra kitört heves esőzés és vihar miatt le kellett állnia. A legelőn 1,5-1,8 méteres víz alatt heverő állatokat géppel nem tudták megközelíteni, ezért a megyei védelmi bizottság egy akciótervet dolgozott ki elszállításukra.
Eszerint a tetemeket a honvédség kétéltű járműveinek segítségével vitték volna el, ám a terv pénteken dugába dőlt: a víz ahhoz kicsi volt, hogy a járművek úszni tudjanak, súlyukat viszont nem bírta el a talaj.
Hogy az állatok meddig oszladoznak még a területen, azt nem lehet tudni. Szentes Lászlót, az ügyet kezelő megyei védelmi bizottság titkárát cikkünk megjelenéséig nem tudtuk elérni, így nem derült ki, hogy készül-e újabb terv az állatok elszállítására.
Valamilyen megoldást viszont kellene találni, mivel a területen már most fertőzésveszély van. Rónai László megyei főállatorvos a STOPnak elmondta, táblákat helyeztek ki, hogy a legelő közelébe ne menjen senki, inkább másfelé közlekedjenek.
A Fejér Megyei Hírlap információi szerint az élő vizek fertőződését sem lehet kizárni, ezért a megyei védelmi bizottság arra kérte az ÁNTSZ-t, hogy a vízminőséget folyamatosan ellenőrizzék, nehogy a lakosság megfertőződjön. Ha nem születik újabb terv, akkor a tetemek várhatóan még további hat hétig oszladoznak majd a legelőn. Ennyi idő ugyanis, míg a víz annyira lecsökken, hogy az állatokat biztonságosan el tudják onnan szállítani. Kérdésünkre, hogy mindez milyen veszélyeket rejt magában, a megyei főállatorvos azt mondta: ezt a vizet majd meg kell vizsgálni, hogy mit hordoz magában, de a természetnek ilyen katasztrófahelyzetben megvannak a saját öntisztulási folyamatai. Hozzátette ugyanakkor, hogy amikor lehet, a tetemeket ki kell emelni.

Vélemény, hozzászólás?