Posted on Hozzászólás most!

Fogadj örökbe az Állatbarát alapítvány kutyusaiból

Gazdijukat várják az Állatbarát Alapítvány kutyusai. Gyönyörű kiskutyák várják Nyíregyházán, hogy örökbefogadják őket. Állatbarát Alapítvány 4400 Nyíregyháza, Csatorna út 2. Tel.: 42/727-736, +36-20/9605-402
Az Állatbarát Alapítvány 1993-ban alakult Nyíregyházán, fő működési területünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Szervezetünk az állattartási kultúra javítását, az állatok védelmét, jogainak képviseletét tűzte ki célul. A kezdetektől nagy hangsúlyt fektetünk a szemléletformáló tevékenységekre, mivel felismertük, hogy folyamatos javulást csak a tájékoztató, ismeretterjesztő programokkal lehet elérni az állatvédelem, a felelősségteljes állattartás területén. Az Állatotthon üzemeltetése nagyon fontos, hiánypótló feladat, de csak tüneti kezelése a problémának. Állatotthonunk kezdetben Sóstóhegy-Feketedűlőn kapott helyet, ekkor 70 kutya befogadását tették lehetővé a körülmények. Több segítőre volt szükség a szemléletformáló programok megvalósításához és az Állatotthon megfelelő működtetéséhez, ezért 1996-ban megalakítottuk az aktivistákat összefogó Állatvédő Ligát, és elkezdtük a tagokat fokozatosan bevonni tevékenységeinkbe. Ugyanebben az évben megrendeztük az első „Adj egy tárgyat az állatokért” adománygyűjtő akciót, a bevételt az Állatotthonban élő kutyák életkörülményeinek javítására fordítottuk.
1997-ben felvettük a kapcsolatot nemzetközi állatvédő szervezetekkel. Az Állatvédő Világszövetség (WSPA) képviselői látogatást tettek Alapítványunknál, tanulmányozták szervezetünk működését, szakmai segítséget nyújtottak munkánk hatékonyabbá tételéhez. Az Állatvédő Világszövetség hosszas megfigyelő időszak után 2000-ben felvette szervezetünket tagjai sorába, majd 2001-ben a Brit Királyi Állatvédő Társaság (RSPCA) is tagjai közé választotta Alapítványunkat, biztosítva ezzel a további szakmai együttműködést. Alapítványunk ismertségével nőtt a lakossági megkeresések száma is, egyre többen fordultak hozzánk állatvédelmi- állattartási kérdésekkel.
A növekvő igények szükségessé tették egy nagyobb befogadóképességű Állatotthon létesítését, amelynek 1998-ban kezdődtek el építési munkálatai végleges helyén, a Csatorna utcán. 2001. tavaszán a Beregi térségben az árvíz idején csónakkal mentettük a háziállatokat, haszonállatokat és a vadon élő állatokat, takarmányt juttattunk az árvíz sújtotta falvakba. A mentőakciót támogatta a két angol állatvédő szervezet is. 2001-ben szerveztük meg első alkalommal a „Fesztivál az állatokért” elnevezésű programunkat, amely azóta a legnépszerűbb és legsikeresebb rendezvényünkké vált.
Jó kapcsolatot alakítottunk ki a helyi média képviselőivel, programjaink, híreink az elektronikus és az írott sajtón keresztül egyaránt nagy nyilvánosságot kapnak. 2004-ben a Magyar Újságírók Országos Szövetségének állatvédelmi szakosztálya az „Év állatotthona” címmel tüntette ki Alapítványunkat, majd 2005-ben a megyei „Civil társ” díj keretében az „Év civil szervezete” díjat kaptuk. Eredményes tevékenységeinknek köszönhetően Alapítványunk az ország egyik legjobban működő állatvédelmi szervezetévé vált, a térség lakossága pedig az állatok érdekvédelmi szervezeteként tart minket számon. Tevékenységeink, programjaink nyilvánosak, szervezetünk nyitott mindenki számára, munkánkba bárki betekintést nyerhet, illetve önkéntesként is bekapcsolódhat. Fennállásunk óta üzemeltetjük az Állatotthont, amely a legszínvonalasabbak közé tartozik az országban.
A térség egyetlen Állatotthonaként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívüli településekről is hozzánk fordulnak azok, akik el szeretnék helyezni állataikat, illetve örökbefogadnának kutyát vagy cicát. Az Állatotthonban élő kutyák és macskák rendszeres állatorvosi ellenőrzés alatt állnak, és megkapnak minden szükséges védőoltást.
Az a célunk, hogy az állatokat olyan helyre adjunk, ahol életük végéig biztosítják számukra a megfelelő körülményeket, felelősségteljesen gondoskodnak róluk. Örökbefogadás előtt minden alkalommal elbeszélgetünk a leendő gazdival, hogy közösen találhassunk olyan kutyát vagy cicát, ami fajtáját, tulajdonságait, szükségleteit figyelembe véve megfelel a gazda számára, és az állat is jól fogja magát érezni új helyén. Egyes esetekben már az örökbefogadás előtt elmegyünk, és megvizsgáljuk, hogy felkészült-e a család az állat fogadására, adottak-e a kutyatartás feltételei. A felnőtt kutya örökbefogadása előtt legalább három alkalommal meg kell látogatni a leendő gazdinak a kiválasztott kutyát, foglalkozni, ismerkedni kell vele. A munkatársaink megfigyelik, hogyan viszonyulnak egymáshoz, kölcsönösen elfogadják-e egymást. Erre a célra készült egy „ismerkedő kennel”, ahol hosszabb időt is együtt tölthet az örökbefogadó a kutyával. Ha mindkét részről sikerült megbarátkozni, jól viszonyulnak egymáshoz, örökbeadjuk a kiválasztott állatot.
Az örökbefogadáskor egy szerződést kötünk, amely részletesen tartalmazza azokat a feltételeket, amelyet mindenképpen be kell tartani az örökbefogadónak (pl. szaporítás tilalma, állategészségügyi ellátás biztosítása, Állatvédelmi Törvényben foglaltak betartása stb.). Az állat tartásának körülményeit Alapítványunk munkatársai bármikor ellenőrizhetik, és ha nem megfelelőnek ítélik, azonnal visszahozhatják az Állatotthonba, és rendszeresen élünk is ellenőrzési jogunkkal.
Az Állatotthonban elhelyezett kutyák és macskák közül minél többet ivartalaníttatunk, és erre ösztönözzük kampányaink során a lakosságot is. Mindenképpen a probléma megelőzésében látjuk a megoldást, az ivartalanítás és a felelősségteljes állattartás vezet a jelenlegi helyzet javulásához. Hangsúlyozzuk, hogy csak azok fogadjanak magukhoz állatot, akik tájékozódtak az igényeiről, tulajdonságairól, szükségleteiről, és ennek tükrében látják, hogy élete végéig biztosítani tudják számára ezeket a feltételeket.
Állatotthon
Fennállásunk óta üzemeltetjük az Állatotthont, amely a legszínvonalasabbak közé tartozik az országban. A térség egyetlen Állatotthonaként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívüli településekről is hozzánk fordulnak azok, akik el szeretnék helyezni állataikat, illetve örökbefogadnának kutyát vagy cicát.
Örökbefogadás: Az Állatotthonban élő kutyák és macskák rendszeres állatorvosi ellenőrzés alatt állnak, és megkapnak minden szükséges védőoltást. Az a célunk, hogy minden kutyát és cicát olyan helyre adjunk, ahol élete végéig biztosítják számára a megfelelő körülményeket, felelősségteljesen gondoskodnak róla. Örökbefogadás előtt minden alkalommal elbeszélgetünk a leendő gazdival, hogy közösen találhassunk olyan kutyát vagy cicát, ami fajtáját, tulajdonságait, szükségleteit figyelembe véve megfelel a gazda számára, és az állat is jól fogja magát érezni új helyén. Egyes esetekben már az örökbefogadás előtt elmegyünk, és megvizsgáljuk, hogy felkészült-e a család az állat fogadására, adottak-e a kutyatartás feltételei.
Ha mindkét részről sikerült megbarátkozni, jól viszonyul egymáshoz mind a kutya, mint a leendő gazdi, örökbeadjuk a kiválasztott állatot. Az örökbefogadáskor egy szerződést kötünk, amely részletesen tartalmazza azokat a feltételeket, amelyet mindenképpen be kell tartani az örökbefogadónak (pl. szaporítás tilalma, állategészségügyi ellátás biztosítása, Állatvédelmi Törvényben foglaltak betartása stb.). Az állat tartásának körülményeit Alapítványunk munkatársai bármikor ellenőrizhetik, és ha nem megfelelőnek ítélik, azonnal visszahozhatják az Állatotthonba, és rendszeresen élünk is ellenőrzési jogunkkal.
Ivartalanítás: Az Állatotthonban elhelyezett kutyák és macskák közül minél többet ivartalaníttatunk, és erre ösztönözzük kampányaink során a lakosságot is. Mindenképpen a probléma megelőzésében látjuk a megoldást, az ivartalanítás és a felelősségteljes állattartás vezet a jelenlegi helyzet javulásához. Hangsúlyozzuk, hogy csak azok fogadjanak magukhoz állatot, akik tájékozódtak az igényeiről, tulajdonságairól, szükségleteiről, és ennek tükrében látják, hogy élete végéig biztosítani tudják számára ezeket a feltételeket.
Fejlesztések az Állatotthonban: 2003-ban vettük használatba a szociális épületet, melyben egy fogadó helyiség, állatorvosi rendelő, iroda, öltöző, fürdőszoba és kutyafürdető került kialakításra. Elkészült egy filagória, amely lehetővé teszi, hogy 30 fős csoportok, iskolai osztályok tavasztól őszig megfelelő körülmények között tanulhassanak az Állatotthonban, ahol az elméleti ismeretek elsajátítása után gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek. Újabb kennelek és kifutók kerültek kialakításra, amelyek megépítése szükséges volt az állatok tartási körülményeinek javításához, és a zsúfoltság mérsékléséhez. A kifutó megépítése az állatok mozgásigényének kielégítését is szolgálja, melynek köszönhetően nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, könnyebben kezelhetők az ott tartózkodó kutyák, így örökbeadási esélyeik is nőnek.A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően valóban színvonalas, korszerű létesítmény fogadja az Állatotthonba érkező látogatókat, a bent élő kutyák és macskák számára jó körülményeket tudunk biztosítani. Állatotthonunk az év minden napján 8-16 óráig látogatható.
Állatvédelmi tanácsadó iroda: Alapítványunk megalakulása óta működteti tanácsadó irodáját, az érdeklődők száma folyamatosan nő, a napi átlagos megkeresések száma 15. A legtöbb kérdés kutya-és macska elhelyezéssel, örökbefogadással kapcsolatos, de egyre nagyobb az érdeklődés állatok jogaival, állattartással, állategészségüggyel kapcsolatban is. Számos szakértő segíti munkánkat (állatorvos, jogász, ornitológus, állatpszichológus, herpetológus, denevérkutató, etológus, rovarkutató, stb.), így teljes körű tájékoztatást tudunk nyújtani speciális kérdésekben is. Az állatvédelmi jogszabályok még kevésbé ismertek, illetve nem tudja a lakosság nagy része, hogy milyen ügyben kihez fordulhat. Mi ezekben a kérdésekben is információval szolgálunk, felvesszük a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, szervezetekkel, és segítünk megoldani a problémákat. Szervezetünkhöz az ország egész területéről érkezik megkeresés. Tagjai vagyunk a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének, folyamatos kapcsolatban állunk a hazai állatvédő szervezetekkel, így a bejelentőt, amennyiben helyi intézkedésre van szükség, a területileg illetékes állatvédő szervezethez vagy hatósághoz tudjuk irányítani. Ingyenes tanácsadással az év minden napján az Állatotthonban állunk a lakosság rendelkezésére személyesen, illetve telefonon vagy levélben. Telefonügyeletünk éjjel-nappal hívható, rendszeresen érkezik hozzánk éjszaka is bejelentés balesetes, sérült állatokról.
Autóbusszal: 10 számú autóbusszal, amelyről a vasúti átjáró utáni 3. buszmegállóban kell leszállni. A csatorna parton egy földút vezet hozzánk, de a főút mellett már tábla jelzi az irányt.
Autóval: Nyírszőlős felé a Kótaji úton, a vasúti átjáró után az első letérő jobbra. A bekötő út előtt tábla jelzi az irányt. A gyalogosút és az autóút is pontosan az Állatotthonhoz vezet.

Vélemény, hozzászólás?