Posted on Hozzászólás most!

Földimalacbébi a győri állatkertben

A ritka földimalacokból az egész világon alig több mint 60 példány él állatkertekben, a győri pár azonban olyan jól érzi magát, hogy a napokban egy kölykük (Baby Aardvark) is született. Több mint száz év után először volt látható Magyarországon földimalac a győri Xantus János Állatkertben tavaly. Az ˝állatkertészeti˝ ritkaságnak számító fajból egy hím és egy nőstény állat érkezett 2009-ben egy tanzániai állatkertből, nem kis szakmai kihívás elé állítva a kisalföldi zoo csapatát. A győri állatkerten kívül Európában jelenleg mindössze tucatnyi intézményben találkozhatunk e rendkívül érdekes fajjal és az egész világon alig több mint 60 egyed él állatkertekben! Ritkasága miatt az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége tenyészprogramot működtet a faj fogságban történő szaporításának elősegítésére. A győri földimalacok viszont annyira jól érzik magukat új helyükön, nemrégiben megszületett az első magyarországi földimalackölyök. Az ellés igazi különlegesség, hiszen az egész világon összesen három bébi született az elmúlt egy évben. Az állatkert munkatársai az anyán már két-három héttel korábban észrevették az ellésre utaló jeleket, ennek ellenére nagy volt az izgalom, a kölykök több mint hetven százalékát ugyanis emberi segítséggel kell nevelni.
A győri nőstény nagyon jó anyának bizonyult, s az 1680 grammal született kölyök alig egy hét alatt egy kilót gyarapodott. Lassan kezdi felfedezni lakóhelyét, már egyedül is kisebb sétákra indul. A kölyök az első három hónapot az anyjával kettesben tölti, ezután ismerkedhet meg apjával is.
Várhatóan fél-egy éves koráig a győri állatkertben marad, ezt követően a tenyészprogram keretében másik állatkertbe költözik majd.

Vélemény, hozzászólás?