Posted on Hozzászólás most!

Gazdikat keresnek az újévkor világgá szaladt kutyáknak

Zsúfolásig telt az Illatos úti telep a szilveszteri petárdázás miatt elszökött kutyáktól, és csupán minden harmadik ebet vitt haza a gazdája.
Százhatvan kutyát tartanak kilencvennégy kennelben az Illatos úton: kutyák vannak mindenütt, ahol csak lehet, a fiatalabb ebek többen osztoznak egy-egy férőhelyen. A létszám szilveszter után növekedett meg ilyen drasztikusan.
– Minden évben sok kutyát fogunk be január első napjaiban. A szilveszteri petárdázás ugyanis kikergeti őket az utcára, olyanokat is, akik addig még soha nem lépték át a kerítés vonalát. A hangos durrogtatástól nagyon megijednek, pánikba esnek, és elmenekülnek. Elég egy apró lyuk a kerítésen vagy egy lazább léc, a nagyobb testűeknek egy alacsonyabb kerítés, és már árkon- bokron túl járnak – magyarázta dr. Kozma Tamás, az Illatos úti Állategészségügyi Telep vezetője.
– Idén hetven kutyát fogtunk be szilveszter után, és alig több mint húszat vitt haza a gazdája. Jó lenne, ha a többiekért is jelentkeznének, mert a helyhiány miatt lassan újra altatnunk kell. Az ebtelep ugyanis köteles befogni a főváros utcáin kószáló kóbor, és befogadni a lakosok által bevitt kutyákat.
A férőhelyek száma azonban véges, ezért időnként el kell altatni néhány kutyát, hogy újabbakat tudjanak elhelyezni. Ilyenkor azoknak a szíve is vérzik, akiknek kötelességük ezt megtenni.
– Sokat segítene, ha legalább a szilveszterkor elszökött kutyákat hazavinnék a gazdáik, avagy aki elveszítette a kedvencét, az innen fogadna örökbe újat. Ezen kívül kérek mindenkit, hogy ne most adja le nálunk a megunt kutyáját, illetve a kölyköket, mert csak altatás árán tudjuk elhelyezni őket – zárta szavait Kozma doktor.

Vélemény, hozzászólás?