Posted on Hozzászólás most!

Genetikai reform az állattenyésztésben

Az eddig alkalmazott eljárásokat kiegészítő vagy felváltó modern géndiagnosztika nemzetközi szinten néhány éven belül radikálisan meg fogja változtatni az állattenyésztést – állítják szakértők.
Az úgynevezett genetikai szelekcióval becslések szerint kétszer olyan gyors fejlődés érhető el a tejelő szarvasmarhák tenyésztésében – mondta Henner Simianer professzor hétfőn Lipcsében azon a világkongresszuson, amelynek témája az alkalmazott genetika az állatok szaporodásában.
Ez az eljárás magasabb tejhozamokat és lényegesen egészségesebb állatokat eredményezhet. A genetikai szelekció ráadásul a sertéseknél és a lovaknál is alkalmazható – fejtegette a göttingeni egyetem állattenyésztés-kutatója.
A professzor szerint egy bika tenyészértékét eddig utódai megfigyelésén keresztül állapították meg. Ha borjai jól tejelő tehenekké fejlődtek, akkor keresett tenyészállat lett, csakhogy ez az eljárás hosszadalmas és drága. A géndiagnosztika segítségével már egy 15 hónapos bikáról megállapítható egy DNS-teszt kiértékelésével, hogy az állat alkalmas-e tenyésztésre vagy sem.
“A tejelő szarvasmarhák tenyésztésében forradalom előtt állunk” – vélekedett Bernd Adler tenyésztő.
Az állattenyésztés javítása más szempontból is szóba került a világkongresszuson: hogyan járul hozzá a klímavédelemhez vagy az éhínség leküzdéséhez a szegényebb országokban. “Hatékony állatokra van szükségünk” – hangsúlyozta Ernst Kalm professzor, a kongresszus elnöke.
A világon jelenleg mintegy 1,3 milliárd szarvasmarha, alig 1 milliárd sertés és 20 milliárd baromfi él. Ha a világ népessége 9 milliárd főre nő 2050-re, az a tudósok előrejelzése szerint változásokhoz vezethet az állattenyésztésben is.
Az augusztus 6-ig tartó lipcsei világkongresszuson, amelynek egyik fő témája a genetikai szelekció, 1400 tudós vesz részt 61 országból.

Vélemény, hozzászólás?