Posted on Hozzászólás most!

Gólyafiókákat nevelnek a Szegedi Vadasparkban

A Szegedi Vadasparkban néhány napos gólyafiókákat nevelnek. Apjuk áramütés miatt pusztult el, a szakemberek attól féltek, anyjuk nem tudja felnevelni őket.
A kiskunfélegyházi Zöldmező lakótelepen költő fehér gólyapár hímjét május végén érte áramütés. A tojó a baleset után nem merte magukra hagyni néhány napos fiókáit a fészekben, ezért a szakemberek attól tartottak, hogy a madarak éhen halnak – közölte Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark munkatársa.
A Kiskunsági Nemzeti Park és a regionális áramszolgáltató, az EDF-Démász munkatársai együtt siettek a fokozottan védett madarak segítségére, és egy hete kivették a fészekből mind az öt fiókát. A kis gólyák még nagyon fiatalok, három és tíz nap közöttiek lehettek, amikor megérkeztek a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába.
Az öt madár szinte folyamatosan éhes, az állatkert gondozói napközben óránként etetik őket, az apróra vágott hal a kedvencük. Ha minden jól alakul, a gólyákat néhány hónap múlva, mihelyt megerősödtek, visszaengedik a természetbe.
A Szegedi Vadaspark mentőközpontjába – melynek működését egy, a palicsi állatkerttel közösen elnyert uniós pályázat segíti – viszonylag gyakran érkeznek gólyák, bár általában idősebbek, mint a mostani vendégek – tárta fel Endrédi Lajos.
A sérült vagy beteg állatokat, amint lábra tudnak állni, kiengedik a vadaspark egyik tavára, ahonnan szabadon elrepülhetnek. A törött szárnyú vagy más okból röpképtelen madarak azonban az állatkert állandó vendégei maradnak. Forrás: Híradó.hu

Vélemény, hozzászólás?