Posted on Hozzászólás most!

Gyermek terápia állati szeretettel

Sokszor egy állat könnyebben begyógyít egy lelki sebet, old egy fogyatékosságot, mint egy ember… A világ számos pontján egyre elterjedtebb az állatokkal végzett terápia. Nem kell kifejezetten betegnek lenni, hogy valaki érezze az állatok „gyógyító“ erejét. A feltétel nélküli szeretet, odaadás, melyet egyes állatok képesek mutatni felénk, átmelegíti az ember szívét, nyitottabbá teszi az egész világra. Nem csoda, hogy pl. a kutyák terápiás célokra is kiválóan alkalmasak, akár beteg gyermekek vagy felnőttek, illetve idős, magányos emberek esetében.
A washingtoni Szent Elizabeth Kórházban szervezetten legelőször 1919-ben segítettek állatok a gyermekek gyógyításásban, de csak a hatvanas évektől terjedtek el nagyobb számban Angliában, az Usa-ban és Németországban a különböző – elsősorban lovasterápiás szervezetek. Magyarországon nagyon nagy erőfeszítések történtek az utóbbi években az állatterápia tudományosságának igazolására, de sajnos, még mindig gyermekcipőben járunk e téren.

Gyí, te paci! A lovasterápiának többféle ága van, aszerint, milyen betegséget, problémát kell vele gyógyítani. A hippoterápia a mozgásszervi rendellenességeket javítja, a foglalkozást speciális végzettségű gyógytornász vezeti. A gyógypedagógiai lovaglás vagy lovastorna inkább nevelő, fejlesztő hatású, fogyatékosoknak, pszichés zavarokkal,viselkedés-problémákkal küszködőknek javasolják. Itt a lovaglás mellett nagy szerepet kap az állat gondozása, ápolása is.
Néhány lovasterápiás cím, ahova segítségért fordulhatsz: Magyar Lovasterápia Szövetség (www.lovasterapia.hu), Esély a teljes Éltre Alapítvány (Szeged, www.gyereklovas.uw.hu), Cserkész és Lovas Központ (Piliscsaba, www.pcsle.hu), Pátyi Lovascentrum és Terápiás Park (Páty, www.terapiaspark.hu)

Kutya, cica, és a nyuszi: A gyógypedagógiai foglalkozások elsősorban az értelmi és érzelmi fejlődést tartják szem előtt. Az állatokat egyfajta motivációnak tekintik a gyermekek gyógyításában, nem eszköznek!Az állaterápiát, mint módszert először egy amerikai pszichológus – B. Levinson – írta le, aki észrevette, hogy a pszichoterápiás foglalkozásán véletlenül jelen lévő eb „szóra bírta“ az addig makacsul hallgató gyermeket. Az állatokat jelenlétében a gyermekek (és persze a felnőttek is) sokkal szívesebben, hamarabb és gyorsabban hajtják végre a fejlesztő feladatokat. Kisállat-terápiás helyszínek: Pacsi Alapítvány (www.pacsi.hu), 4 Tappancs (www.4tappancs.hu), Kutyával a gyermekekért (www.kutyasterapia.hu), Tetra 2002. Állatterápiás csoport (www.tetra.hu)

A tizenéves fiú autista, lakóhelyén csak két emberrel kommunikált. “Hosszú ideig ne történt semmi – meséli Nagy Lajos, a Pacsi Alapítvány elnöke – Hetekig, hónapokig próbálkoztunk, vegye fel a kontaktust Sissivel a német juhász terápiás kutyával, de ez sem ment. Míg egyszer csak sikerült “rábeszélni”, hogy fogja mega pórázt. A fiú papírfóbiás is volt,de ezen a napon a kutyával sétálva meglátott a falon egy 3x3centis kutyás képet, rátenyerelt, majd hosszasan nézegette. Valami megváltozott, nem volt hiába az addigi munka: a következő foglalkozásoktól kezdve még velem is kommunikált, sőt még az akadálypályán is volt kedve végighaladni!”

A másik esetről még szenvedélyesebben beszélt Nagy Lajos: “Halmozottan sérült gyermekekhez mentünk aznap is szintén Sissivel,felkeltette a figyelmemet,hogy az egyik 7 éves kislány mellett sokkal többször megállt, odabújt hozzá, hogy simogassa. Először csak gyanakodtam. Kiderült a lánynak néhány perccel érkezésünk előtt volt epilepsziás rohama, a kutya megérezte, hogy azon a napon mellette kell többet lennie, őt kell leginkább gyógyítania! Kifejezetten rohamjelző kutyákat is képzünk, ők néhány perccel hamarabb határozottan a környezet értésére adják az elkövetkező problémát.”

Házi kedvencek ajándékba: A lelki problémákkal (akárcsak időszakosan ) küszködők is jól járnak a kis háziállatokkal. A felelősség-tudatot, feladat-tudatot erősíti, a rendszerességet alakítja a gondozásuk. És az állatok szinte semmit sem várnak azért a mérhetetlen ragaszkodásért cserébe, amire képesek. Mielőtt azonban – terápiás célból vagy „csak úgy“ -gyermekednek beszerznél belőlük egyet, például a közelgő húsvétra, érdemes megfontolnod:
– valóban hosszú távra választasz-e állatkát. Ha nem, akár a visszájára fordulhat a dolog: a szeretett lény elvesztése nagy trauma lehet egy kisgyermeknek
– képes vagy-e te magad következetesen arra nevelni a gyermeked, hogy ellása az állat körül azokat a feladatokat, melyeket az életkora megenged. Ellenkező esetben hajlandó vagy-e azt a terhet vállalni, amivel a kis kedvenc gondozása jár.
– megfelelő-e a választás-e az állat. Egyes papagájok vagy akár a teknősök optimális esetben évtizedekig élnek. De egy macska vagy egy kutya is 12-15 éves „project“. Gondolkodj a sorsukról felelőséggel! A halak viszont túl sűrűn pusztulnak el, kérdése, hogy viseli ezt a gyerek.
– fontos a lakás mérete, és a te „tisztaság mániád“ foka. A kert (mérete, dísznövények, gyep), a terasz. És az is, mennyi odafigyelést igényel az állat lelke. A kézzel nevelt madarak például depresszióssá válnak, ha nem reptetik őket, nem beszélnek hozzájuk, nem figyelnek rájuk eleget.
– és nem utolsó szempont, milyen hangokat ad az állatt, mennyire „beszédes“, hogyan viszonyultok ehhez ti, és a hogyan a szomszédok?
– helyesen válaszd ki az állat korát is: előny és egyben hátrány is lehet a kiskutya zsenge kora, gondolj csak az összevissza túrt kertre, szétrágott csizmákra…
– hagyni kell,hogy a gyermek válasszon terápiás állatot magának,hiszen ösztönösen érzi, melyik lesz a legjobb számára!

Miért vágyódunk a delfinekre? Nem feltétlenül csak azért,mert a delfinek magas intelligenciájú állatok és velük kommunikálni jó. És a kedves film, mint például a „Flipper“ sem elég jó ok rá! Az érzelmi kapcsolat fenntartása a delfineknél is biológiai szükséglet. A kisgyermekek hamar átérzik ezt – a világban több helyen tartanak már kismamás-delfines csoportokat, ahol a magzat is kommunikálhat az állattal. Akik már átélték a delfinnel úszás csodálatos élményét, határtalan boldogság érzetről számolnak be. Az érintés, a szeretet kiteljesedése mind-mind fontos szerepet játszik például a Down-kóros gyermekek gyógyításásban. Sajnos az ilyenfajta foglalkozások közvetlen környezetünkben elérhetetlenek. Persze egyszeri alkalmakra lehetőség van több nyaralócélpont aquaparkjaiban – pl. Málta, Teneriff, Egyiptom – de ezek nem elegendőek a fejlesztéshez, és alig engednek közeli kontatktust az állatokkal. Példák, ahol terápiás céllal delfinekkel úszhatsz: Dolphin Human Therapy (Florida), Dolphin Cay Atlantis (www. dolphincayatlantis.com)

Vélemény, hozzászólás?