Posted on Hozzászólás most!

Gyógyít az állatok közelsége

Az állattarók jobban gyógyulnak. A kutyát, cicát tartók tapasztalhatták, hogy kedvencük már a jelenlétével is elűzi a rosszkedvet. Az állatok azonban nem csak ebben segítenek, különböző módszerekkel komoly betegségeket gyógyítanak vagy felgyorsítják a regenerálódást. A múlt század elején ismerték fel az orvosok, hogy a lovak nem csupán a mezőgazdaságban, illetve a sportban használhatók, de a gyógyításban is kiváló eredményeket lehet velük elérni, főként a mentálhigiénés betegek kezelésében. A washingtoni Szent Erzsébet kórházban 1919-ben már használták a hátasokat a háborúból visszatérő sérült emberek gyógyításában. Magyarországon hetven évvel később, 1992-ben alkalmazták először, fizikai és mentális fogyatékkal élő emberek kapcsolati készségének fejlesztésére.
A terápia során a lovak közvetítő szerepet töltenek be a terapeuta és a páciens között. Nagyon jó hatásfokkal alkalmazható a módszer magatartásproblémás, személyiségzavaros, autista, szociális és családi problémákkal küzdő gyerekeknél.
– A hippoterápia a neuronfiziológiai gyógytorna egyik speciális fajtája. A lépésben vezetett ló hátának háromdimenziós ritmusos mozgása nagyon jó hatással van a központi idegrendszeri bénulásokra, a koordinációs és egyensúlyzavarok kezelésére – mondta el a Borsnak Szekeres Nóra, a pátyi Suttogó Lovasterápiás Egyesület gyógypedagógusa.
A lovas terápiák lényege, hogy a gyerekek mélyebb kapcsolatot tudjanak kialakítani az állatokkal. Nem csak a lovagoltatásnak van a gyógyulásban nagy szerepe, hanem a ló körüli különböző feladatoknak is. Például a gyerekek részt vesznek a lovak tisztításában, nyergelésében, és ők viszik ki az istállóból is az állatokat.
Macskák: A vizsgálatok szerint a macskaterápia a hosszú időt kórházban töltő betegek, valamint a pszichikai megbetegedésben szenvedők számára nagyon kedvező. A pácienseket jóleső érzéssel tölti el a cica jelenléte, simogatása és kedves dorombolása megnyugtatja őket, megnő a bizalmuk, és ezáltal sokkal gyorsabban lépnek a gyógyulás útjára.
Delfinek: A delfineket is alkalmazzák a gyógyításban. A velük való közös úszás nagyon jó hatással van a szellemileg és lelkileg sérült emberekre. A Dolphin Human Therapy elnevezésű programra ötvenöt országból érkeznek a betegek, és eddig közel tízezer gyermeknek jelentette a gyógyulást a delfinterápia. Lényege a delfinekkel való közös úszásban és az általuk kibocsátott hangokban rejlik, mely nagyon jó hatással van a beteg gyerekek idegrendszerére.
Kutyák: A tapasztalatok alapján a kutyák már rövidtávon is jótékony hatással vannak a szívbetegekre. A négylábú kedvencek az ebben a betegségben szenvedők számára megnyugtató társaságot jelentenek, nyugalmasabbat, mint embertársaik – mutatta ki egy tanulmány. Ezek az állatok nagy vigaszt jelentenek a betegek számára. Boldogabbá, nyugodtabbá teszik őket, akik ráadásul úgy is érzik magukat, mint akiket nagyon szeretnek. Ez különösen akkor hasznos érzés, amikor az ember fél és nem érzi jól magát.

Vélemény, hozzászólás?