Posted on Hozzászólás most!

Gyógyító négylábúak – állatterápia

Sokszor egy állat egy lelki sebet könnyebben begyógyít, egy fogyatékosságot hamarabb felold, mint az emberi/orvosi beavatkozás. A világ számos pontján szívesen alkalmazzák az úgynevezett állatterápiát. Ahhoz, hogy valaki érezze az állatok “gyógyító” erejét, nem kell kifejezetten betegnek lenni. Átmelegíti az ember szívét, nyitottabbá teszi egész lényét a világra az a feltétel nélküli szeretet, odaadás, melyet egyes állatok képesek mutatni felénk. A mentális és a fizikai betegségben szenvedő gyermekek és felnőttek, idős és magányos emberek gyógyítására, bizonyos négylábúak, mint például a kutyák, illetve a lovak kiválóan alkalmasak.
Hazánkban tilos: Hazánkban egyelőre tiltják a törvények a négylábúak hivatalos intézményekbe történő látogatását, míg külföldön külön bejárattal rendelkeznek az úgynevezett „kutyadoktorok”. Az állatok közelsége fontos szerepet játszik a súlyos betegségben szenvedő gyermekek és felnőttek gyógyulási folyamatában. Ezt nem egy tudományos alapokra támasztott kísérlet is igazolta. Feltétel nélküli szeretet kaphatnak és adhatnak, ha játszhatnak, törődhetnek valakivel.
Csak felelősen: Óriási felelősséggel jár egy állat “beszerzése”, majd megszelídítése. Akik a börtönök falai között alkalmazzák az állatterápiát, azok a szakemberek is nagyon jól tudják. A felelősségtudat újbóli felélesztését szolgálja a foglalkozás, az egyszeri illetve a visszaeső bűnözőkben. Újszülött, árván maradt kiskutyákról kell gondoskodniuk a raboknak: naponta és éjszaka is többször kell etetniük a 3-4 hetes kölyköket, illetve az almot tisztán kell tartani alattuk. Újra értelmet találnak életüknek a lelkileg súlyosan sérült emberek az aprócska négylábúak segítségével. A mindenki által elfogadott élet felé vezető útra találnak rá a felelősség, a valakiről való gondoskodás érzésének felébresztése által.
Allergiásoknak: Sajnos sokszor gátat szab a terápia elterjedésének, hogy nagyon sok gyermek és felnőtt allergiás az állatszőrre. Egy szárazföldi teknős beszerzése jelenthet megoldást az ő esetükben.
A kezelés lényege nem csak az, hogy jó kapcsolat alakuljon ki a beteg és “négylábú orvosa” között, hanem hogy a gyermeket pillanatnyi negatív állapotából kiragadja az új társ, s új célt, színt hozzon életébe. Egy kutya minőségibb változást jelentene ugyan a teknőshöz képest, hiszen az ebek ősidők óta társai és segítői az embernek. Ugyanakkor, ha nincs más megoldás, a gyógyulás felé vezető úton, utóbbi is jelentős lépést jelenthet
Lóháton: Delfinekkel és lovakkal is számos eredményt értek már el az állatterápia lelkes támogatói. Sajnos a delfinek segítségét csak külföldön vehetik igénybe, de a lovas terápia hazánk számos pontján is működik.
Attól függően, hogy milyen betegséget és problémát kell gyógyítani, a lovas terápiának többféle ága van. A hippoterápia, ami a mozgásszervi rendellenességeket javítja, ezt a foglalkozást speciális végzettségű gyógytornász vezeti. A gyógypedagógiai lovaglás vagy lovas torna, fogyatékosoknak, pszichés zavarokkal, viselkedés-problémákkal küszködőknek javasolják nevelő, fejlesztő hatása miatt. Itt az állat gondozása, ápolása nagy szerepet kap a lovaglás mellett.

Vélemény, hozzászólás?