Posted on Hozzászólás most!

Győri tapírkölyök

Csütörtökön reggel világra jött a győri Xantus János Állatkert legújabb büszkesége, egy tapírkölyök. Az egyelőre névtelen apróság a kifutóban született, s mamája, Mandula mellől máris kíváncsian tekinget a nagyvilágba. Gesztenye és Dió után ez a harmadik győri tapírbébi, aki az állatkert szülőpárjától, Mandulától és Mogyorótól született. Ahogy testvérei, ő is hím, s már a mérlegre is ráállt: alig több mint hat kilót nyom. A győri állatkertben szinte már hagyomány, hogy az összes itt élő tapír csonthéjas gyümölcsről kapja a nevét. A most született tapír neve – amelyet gondozóitól kap majd – is valószínűleg hasonló lesz majd; csíkjai miatt, bár ezek féléves korára eltűnnek, talán a Szotyi lenne a legtalálóbb.
A győri kölyök születése azért is örömteli, mert bár sok állatkertben tartanak tapírt, a szaporításuk már korántsem ilyen egyszerű. Ráadásul a vemhességet kívülről nehéz megállapítani, csupán közvetlenül az ellés előtt lehet következtetni rá.
Az újszülött tapír, amely várhatóan ugyanúgy a látogatók kedvence lesz, mint annak idején testvérei, egyelőre csíkosan várja a nézelődőket, ez az álca biztosítja a rejtőzködést a vadonban. Körülbelül hat hónapos korukban halványodik el a mintázat, de tíz hónapos korukig még szopnak, és nagyon ragaszkodnak a mamájukhoz. A kicsi egyéves koráig a győri állatkertben marad, majd valószínűleg másik vadasparkba kerül. Nézzék meg az eredeti cikkben a csíkos apróságról készült videót!

Vélemény, hozzászólás?