Posted on Hozzászólás most!

Halál vár a vörösiszap-katasztrófát túlélt parti élővilág zömére

Hozzáfogtak a vörösiszap-katasztrófa során elszennyezett Marcal kotrásához. A munkák következtében óhatatlanul újra megsérül a folyó már eddig is sokat szenvedett környezete.

„Megkezdtük a Marcal kotrását. Jelenleg mintegy negyven munkagép dolgozik a folyó kármentesítésén” – mondta tegnap a Magyar Hírlapnak Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Bobánál kezdték a vörösiszap-katasztrófa következtében keletkezett károk elhárítását, a folyó nagyvízi medrében próbakotrást is végeztek. A Marcal mindkét partjának harminc kilométeres szakaszát kell kármentesíteni, amiből eddig tíz kilométeres szakasszal lettek készen. Az iszap vastagsága tíz és hatvan centiméter között van, ám ez csak a víz feletti részt jelenti. Szükség lesz mélyebb részek kármentesítésére is, ez újabb egy-másfél méteres kotrást jelent.
Nádor István kiemelte, ennek a munkának a felmérése még zajlik, hiszen ki kell dolgozni azt a technológiát is, amellyel a folyékony iszapot ki lehet emelni és el lehet szállítani. A teherautók az iszapot a mintegy hatvan kilométerre lévő ajkai tározóba viszik, s eddig 15 ezer köbméternyi iszapot tudtak elszállítani.
Az igazgató hozzátette, becsléseik szerint a Marcal menti részekről várhatóan még ötvenezer köbméternyi szennyezett földet kell elszállítaniuk, ami jóval több, mint amire eredetileg számítottak. Ha minden jól megy, júniusra lesznek készen – e feladatra eddig négyszázmillió forintot fizettek ki.
Az utolsó munkafázis az ökológiai rehabilitáció lesz, amely a füvesítést, a honos növények és az állatállomány visszatelepítését jelenti. A munkálatok összköltségei elérhetik az egymilliárd forintot.
“Mivel a Marcal kipucolása kizárólag markolókkal lehetséges, ez az erősen benőtt szakaszokon csak úgy oldható meg, ha az ott álló fák nagy részét kivágják” – mondta a Magyar Hírlapnak Leledi Péter természetvédelmi szakember.
A munkagépek és a dömperek útvonalának biztosítása újabb sok ezer négyzetméternyi ledöntött pagonyt, tönkretett rétet jelent. „A vörösiszap eltüntetéséért cserébe áldozatul kell vetni a szörnyűséget túlélő parti élővilág zömét is” – hangsúlyozta Leledi. Hozzátette, így csökken a vízfelszín árnyékoltsága, amely az eutrofizációt (káros szervesanyag-fölhalmozódást) segíti – ez pedig amúgy is fokozottan jellemző volt a Marcal vízrendszerére. Mindez közvetve visszafoghatja az élővilág helyreállását.
Közben Lasztovicza Jenő, a kármentő bizottság elnöke tegnap bejelentette, közösségi célokra fordítják a kármentő alapban összegyűlt 1,7 milliárd forintot. Minderről a kármentő bizottság döntött az Orbán Viktor miniszterelnök részvételével tartott legutóbbi ülésén. Az összegyűlt pénzből a vörösiszap sújtotta településeken olyan közösségi intézményeket szeretnének létrehozni, amelyek a térség jövőjét a következő 15–20 évben meghatározzák. Magyar Hírlap

Vélemény, hozzászólás?