Posted on Hozzászólás most!

Halálkaravánok

A vágóhidakra szánt birkák, lovak, tehenek életének legkeserűbb időszaka az a pár nap, amelyet az amúgy is kegyetlen végső öldöklés követ a mészárszéken. Míg a szlovákiai Tálén a visegrádi négyek országainak miniszterelnökei találkozót tartottak a minap, addig 3 kilométerrel arrébb az állatvédők éppen a miniszterelnöktől várták a választ arra a kérdésre, hogy meddig szállítanak még méltóságukon aluli körülmények között élő vágóállatokat.
Az élőállat-szállítást, a húskereskedelem e fölösleges, kegyetlen, lassú és cseppet sem biztonságos válfaját 8 európai uniós országban már betiltották. Magyarországon, Szlovákiában az uniós tagságra pályázó Bulgáriában vagy Spanyolországban viszont mindennapos gyakorlat, hogy a sanyarú sorsú állatokat százszámra préselik egy kamion levegőtlen, vízellátás nélküli rakterébe és akár 40 órán át szállítja őket a halálkaraván.
A Fauna állatvédő egyesület munkatársa, Kaufer Virág szerint az állatokat az állatvédelmi törvények érző lényként kezelik, ugyanakkor a szabadkereskedelmi egyezmények árucikknek. Ezért van az, hogy nem lehet betiltani az élő álltok forgalmát. Így évente közel százezer lovat szállítanak Közép- és Kelet-Európából Olaszországba. Csak Magyarországról és Szlovákiából több mint egymillió bárányt utaztatnak Európába, mert a mediterrán fogyasztók a friss húst kedvelik. Anglia vagy Hollandia sertései pedig szintén nem kerülhetik el balsorsukat. az Országos Állatvédelmi Főfelügyelőség képviselője szerint az állategészségügyi hatóságnak nem az a dolga és feladata, hogy megtiltson valamit, hogy a kereskedelmet korlátozza, akadályozza, hanem az, hogy azokat a jogszabályokat megteremtse, amelyek az Európai Unió szabályaihoz hasonlóan megteremtik a megfelelő feltételeket.
Az állatok utaztatásával egyébként még nem is lenne probléma. Sajnos azonban az üzletet lebonyolítók sokszor nem törődnek azzal, hogy milyen körülmények között kénytelenek végigszenvedni egy hosszabb utat a kiszolgáltatott állatok, akik számára a végállomás, a vágóhíd már egyértelműen megváltás az addig tartó “állatveszélyes” utazás után.

Vélemény, hozzászólás?