Posted on Hozzászólás most!

Három szurikáta kölyök született az Állatkertben

Újabb kölykök születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ezúttal az Afrikában őshonos szurikátáknál. A három apróság az elmúlt heteket nagyrészt a föld alatti járatrendszerben töltötte, mostanra azonban már jól láthatja őket a közönség.
Három szurikáta kölyök cseperedik a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kicsik ugyan már június elején megszülettek, erről azonban akkor csak a gondozóknak lehetett némi sejtésük. A szurikáták ugyanis a föld alá épített üregrendszerük egyik kamrájában hozzák világra utódaikat, amelyek születésükkor még teljesen vakok és csupaszok. Legalább két hétnek kell eltelnie, hogy a szemük is kinyíljon. A három kicsi első ízben június 28-án merészkedett elő, de mostanra bátorodtak fel annyira, hogy a nap nagy részét a felszínen töltsék. Így már közönség is zavartalanul megfigyelheti őket, amint önfeledten játszanak a Szavannakifutó szomszédságágában található férőhelyükön.
A szurikáták egyebek mellett arról nevezetesek, hogy folyamatos légtérfigyelő szolgálatot tartanak fenn. Természetesen radar helyett szabad szemmel kémlelik az eget. A természetben ennek elsősorban azért van jelentősége, mert a szurikátákra rengeteg ragadozó madár vadászik. Ilyesmi egyébként akár az Állatkertben is előfordulhat, mert a kert légterébe betévedő dolmányos varjak, ha tehetnék, szívesen elragadnák a kölyköket. Éppen ezért a szurikáta légtérfigyelő szolgálat itt is folyamatosan működik. Ha egy veszélyesnek látszó madár közelít, az őrségben lévő felnőtt állat azonnal leadja a vészjelzést, hogy a csapat tagjai, különösen a kölykök, időben fedezékbe bújhassanak.
A szurikáta (Suricata suricatta) a mongúzok és manguszták rokonsági körébe tartozó kisemlős. Afrika néhány déli országában, mindenekelőtt a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswana, Zimbabwe, valamint Mozambik területén, az ottani füves szavannákon őshonos. A kifejezetten társas életmódot folytató állatok étlapján főként rovarok szerepelnek, de kisemlősöket és más apró gerinceseket és szívesen fogyasztanak, sőt nem vetik meg a madártojást sem. A nőstények 11 heti vemhesség után 2-4 utódot hoznak a világra, melyeket 50-60 napig táplálnak anyatejjel. A fiatalok általában már egyéves korban elérik az ivarérettséget. Élettartamuk rendszerint 6-10 év.

Vélemény, hozzászólás?