Posted on Hozzászólás most!

Háziállat terápia raboknak

Kutyák, hörcsögök, papagájok és halak segíthetnek a nevelőtiszteknek a fiatalkorú elítéltek érzelmi fejlődésében és értelmi nevelésében. A programot egyelőre kísérleti jelleggel indították.
Az állatok először a szirmabesenyői fiatalkorúak börtönében tartott egészség-napon debütáltak. A szervezők azt remélik, hogy a program sikeres lesz, és akkor más börtönökben is bevezetik az úgynevezett kisállat terápiát.
A terápiás állatok közül a legnagyobb sikerük a kutyáknak volt. Néhány perc elteltével a rabok már felszabadultan simogatták, ölelgették a kutyákat. A kutyák mellett azonban az állatterápia részeként hörcsögök, papagájok és halak is segítik majd a fiatalok kiegyensúlyozottságának megteremtését. A gyógyító terápiás csoportban elhelyezett kisállatokat ezentúl főleg a nehezen kezelhetőnek minősített rabok etetik és gondozzák.
Szitka Szabolcs, alezredes, a Szirmabesenyői Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a kísérleti program célja nem más, mint azoknak a fiatalkorúaknak, akiknek a serdülése, nevelkedése során fontos szocializációs problémái voltak, számukra próbálják ezt valamilyen módon helyrehozni.
A háziállat-terápia mellett az egészségnapon szakemberektől, orvosoktól fogápolási, táplálkozási és higiéniás tanácsokat is kaptak a rabok. Az egészségnap zárásaként pedig csaknem 100 rab együtt tornázott.

Vélemény, hozzászólás?