Posted on Hozzászólás most!

Hegyi Barbara a kutyák nagy barátja

Kutyát tartani öröm, ugyanakkor felelősség is. Ezt kellene mindenkiben tudatosítani ahhoz, hogy megszűnhessen az áldatlan állapot, melyben a néhány év alatt megunt kedvencek az utcán kóborolva próbálnak életben maradni. Ezen próbál segíteni a Mars Magyarország új programja. A felmérések eredményei megdöbbentő adatokat mutatnak. Hazánkban a kutyák száma – óvatos becslések szerint is – megközelíti a 2 milliót. Az emberi felelőtlenség következtében azonban évente sok tízezer négylábú kerül az utcára. Így – a szakemberek véleménye szerint – több százezer kutya kóborol ma a szabadban, vagy él menhelyekre zárva.
A gyepmesterek által befogott állatok csupán egy kis részének van esélye a túlélésre: 14 napot kapnak, ha ezalatt nem találnak gazdát vagy menhelyet számukra, elaltatják őket. Azonban a megmenekült kutyáknak sem jobb helyzete, mert a menhelyek zsúfoltak, és a szerény anyagi lehetőségek miatt a körülmények korántsem ideálisak. Jelenleg Magyarországon 48 engedéllyel rendelkező és a követelményeknek eleget tevő menhely van, de a gyakorlatban ezek sem képesek rendezett menedéket nyújtani a befogadott jószágoknak. Ezeken kívül van még nagyjából 120 befogadó telep, ahol a körülmények még ezeknél is rosszabbak.
Ezt az áldatlan helyzetet felismerve, hazánk egyik legnagyobb állateledel gyártó és forgalmazó vállalata, a Mars Magyarország jótékony akcióba kezdett: elindította a Pedigree Örökbefogadási Programot, amellyel a vállalati csoport csatlakozik a világ számos országában már sikeres kezdeményezéséhez. Az anyacég 2006-ban az USA-ban hirdette meg először a gazdátlan ebek helyzetének javítását célzó mozgalmát, amelyet eddig 4 kontinens 11 országában szerveztek meg. 2009-ben Hollandia, a Közép-Európai régióban pedig – elsőként – Magyarország indítja el az egész évben tartó kampányt.

A kampány „nagykövetének” Hegyi Barbarát kérték fel. A színésznő maga is nagy kutyarajongó és elkötelezett híve minden jó ügy támogatásának: – Engem egész életemben kutyák vettek körül. El sem tudom képzelni az életemet nélkülük. Nagyon fontosnak tartom, hogy már egészen kicsi kortól felelősségvállalásra neveljük a gyerekeket. Az állatok nem játékszerek, amelyeket ha meguntunk, eldobunk. A programnak több célja is van. Elsősorban fel akarja hívni a figyelmet az állattartási kultúra fejlesztésének fontosságára, valamint anyagi támogatást kíván nyújtani a már bajba jutott kutyák számára. A vállalat hosszú évek óta vezető szerepet játszik e téren. Az ember és az állat társkapcsolatának vizsgálata területén végzett kiemelkedő munkájáért az anyacég elnyerte a legrangosabb nemzetközi kitüntetést, a „Pioneer Award-ot”.
A támogatás során a Pedigree termékek értékesítése lesz a cég által garantált 10 millió forintos adomány alapja. Ez az összeg azonban több is lehet – az eladások alakulásának függvényében. Azok számára, akik szívesen örökbe fogadnának egy aranyos négylábút, de ez az otthonukban nem megoldható, a kampány lehetőséget nyújt virtuális örökbefogadásra is – ami azt jelenti, hogy az örökbefogadó rendszeresen látogatja és gondoskodik a menhelyen élő kedvencéről. Mindezek mellett a vállalat további lehetőséget is kínál a program sikeréhez. Az örökbefogadás mellett lehetőség nyílik önkéntes munka végzésére, valamint anyagi és termékbeni támogatásra is.

Vélemény, hozzászólás?