Posted on Hozzászólás most!

HEROSZ Budapesti Állatotthon

Az 1882-ben alapított jogelőd nyomán a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület (HEROSZ) a főváros legelső állatotthonát közel tízévi küszködéssel 1991-ben nyitotta meg. Az építéshez semmilyen állami támogatást nem kaptunk – annál többet adakozó tagjainktól, a nagylelkű állatbarátoktól és az állatok javára végrendelkezőktől.

Az állatotthon és lakói: Budapest XXII. kerületében, gyönyörű környezetben helyezkedik el az állatotthon 2700 m2-es, teljesen zárt területe. Kezdettől fogva a legkülönbözőbb állatoknak adott otthont és ad otthont a mai napig is. Nem szükségmenhely és nem elfekvő, hanem egy elkötelezetten állatbarát, korszerű intézmény.
Az Állatvédelmi Világszövetség (WSPA), az Angol Királyi Állatvédő Társaság (RSPCA) és más külföldi állatvédő szervezetek az Állatotthon munkáját Kelet-Közép-Európában a legkorszerűbbnek és egyedülállónak minősítették.
Az állatotthonban folyamatosan 70-80 kutya talál ideiglenes menedékre. Gazdájuk által leadottak, de sokuk talált kutyaként kerül be egész Budapest területéről. Ezért aki elveszett kedvencét keresi, érdemes állandó figyelemmel kísérnie honlapunkat! A felnőtt kutyák 28 kültéri kennelben kettesével, a kölykök tőlük elkülönítve fedett kültéri, és télen fűtött beltéri helyiségben találhatóak. A talált kutyák karantén kennelekben töltik le a 2 hetüket. Ezen kívül rendelkezünk ambuláns helyiséggel, állatfürdető és szárítóval. 2006 elejétől elkezdődött ivartalanítási programunk keretében igyekszünk az összes szuka kutyát ivartalanítva gazdához adni. A kutyák jó közérzetéről ezen kívül a hétvégeken állandóan jelenlévő önkéntes sétáltatók is gondoskodnak.
Évente közel 280 kutyát jutattunk gazdához és egyre több talált kutyának sikerül megtalálni az eredeti tulajdonosát!
200 macska fordul meg állatotthonunkban évente, állandó jelleggel 30-40-et gondozunk. A felnőttek fedett külső és belső, kiscicák, pedig zárt, fűtött belső részben. Lehetőségeinkhez mérten próbáljuk helyeiket berendezni: kaparófával, macskaházzal, játékokkal, mászó fákkal. Kutyákhoz hasonlóan előfordulnak talált cicák is.
A legtöbb állatkereskedésben előforduló kisrágcsáló is megtalálható nálunk. Számukra külön rágcsáló szoba van berendezve, ahol várják az örökbefogadókat. Gyakoriak a hörcsögök, deguk, tengerimalacok, nyulak, egerek, patkányok, csincsillák.
Sérült, megunt ragadozó- és díszmadarak is érkeznek hozzánk, akiknek megpróbálunk megfelelő helyet találni; a megunt díszmadaraknak hirdetéseken keresztül, sérülteknek, pedig a Magyar Madártani Egyesület által. Néhány példa: hullámos papagáj, zebrapinty, díszbaromfik, sérültek közül dolmányos varjú, bagoly.
Hüllőket is nagy számban gondozunk. Vízben élőknek létesítettünk egy kerti tavat, ahol egész nyáron át kinn lehetnek. Közülük főleg kígyók, békák, és a legtöbb állatkereskedésben megtalálható teknősfaj.
Állatotthonunk külön érdekességei a szárazföldi görög teknősök, akik nyáron egy számukra külön elkerített területet birtokolnak. Határőrök kobozták el őket, majd a Magyar Természetvédelmi Minisztérium az állatotthon gondozásaira bízta. A felnőtt példányokat örök beadni nem lehet, de mivel a Minisztérium anyagilag nem járul hozzá a tartásukhoz, ezért szeptember-októberben kikelő utódaikkal a menhely szabadon rendelkezhet. Ilyenkor várjuk örökbe fogadni szándékozók jelentkezését!
Kisragadozók közül előfordul mosómedve, borz, görény.
A menhely egyetlen állandó, de legfeltűnőbb és legkedveltebb lakója Pityu. Pityu egy 12 éves magyar félvér, aki 2002-ban került a menhelyre. Díjugrató pályafutását gyógyíthatatlan tüdőbetegsége (kehes) miatt nem tudta folytatni, ezért kerestek tulajdonosai számára új helyet. Pityu így vágóhíd helyett az állatotthon kedvencévé lépett elő. Az elkerített területen szabadon legelészhet, de egy istálló is rendelkezésére áll. Próbáltunk neki társként egy másik lovat befogadni, de sajnos nem fértek meg egymás mellett. Pityu végül egy cigája birka személyében találta meg az ideális társat, akivel elválaszthatatlanok.
Munkánk: A fent említett állatok ellátást, gondozását három szakképzett gondozó végzi. Állatotthonunkban NINCS ALTATÁS (csak nagyon indokolt esetben: súlyos betegség, agresszió), évente közel 250 kutyát és 150 macskát sikerül gazdához jutatni. Célunk, hogy bár megfelelő körülmények között legyenek állataink, mégis a fő hangsúly a minél hamarabb, megfelelő gazdára találásuk. Ennek érdekében fotókkal interneten, újságban hirdetjük őket, örökbefogadó napokra kijárnak önkénteseink, illetve szervezünk az állatotthonba nyílt napokat.
A látogatókat minden nap (ünnepnapokon is) 10-15 óra között várjuk. 24 órás telefonos ügyeletünkön érdeklődhetnek a gazdára váró állatokról és kérhetik tanácsainkat állatvédelemmel kapcsolatos ügyekben. Vezetünk talált-elveszett kutyás nyilvántartást.
2006 eleje óta folytatunk ivartalanítási programot, amely keretében igyekszünk az összes szuka kutyát ivartalanítva gazdához jutatni. Az állatotthon rendelkezik saját állatorvossal. Az állandó orvosi felügyelet mellett, pedig gondozók felügyelnek éjjel-nappal.
A közelmúltban próbáltuk a kisgyerekek számára is bemutatni a menhelyet. Több iskolából jöttek osztályok látogatóba, amit az állatok és a gyerekek egyaránt nagyon élveztek. A nagyobb korosztályok számára, akik aktívan is szeretnének nekünk segíteni, létrehoztunk egy önkéntes csapatot.
Örökbefogadás: Örökbe fogadni szándékozókat minden nap, látogatási időben 10-15 óráig várjuk!
Feltétele örökbefogadási szerződés aláírása
Állatok bevétele: Látogatási időben, telefonos egyeztetés után (061-3623278)!
Mivel állatotthonunkban nincs altatás és állandó teltházzal működünk, ezért csak akkor tudunk fogadni újabb állatot, ha egy védencünket örökbe fogadták.
Az állatok tartását, gondozását szinte kizárólag adományokból biztosítjuk. Kérjük, akár bead vagy örökbefogad állatot, lehetőségeihez mérten adományával segítse az állatotthont!
Tervek: Mivel területünk bérelt, ezért bővítésre nincs lehetőségünk. Épületeink, kenneljeink 90-ben épültek, fontos és egyben költséges feladat ezek állandó karbantartása, felújítása. Komoly probléma a kutyaházak pótlása, kennelek betonaljzatának és ajtajának felújítása.
Szeretnénk hirdetési lehetőségeinket bővíteni: újságban, interneten és egyéb helyeken. Ebből kifolyólag terveink között szerepel egy saját menhelyi újság létrehozása, a menhelyre különböző programok szervezése illetve minél több helyen való megjelenés. Szeretnénk megteremteni egy hagyományőrző menhelyről örökbeadott kutyás-gazdás találkozót, ahol a legeredményesebbek megkaphatnák a HEROSZ kupát.
Fontosnak tartjuk a jövő nemzedék környezettudatos nevelését, ezért szeretnénk létrehozni kisgyerekek számára egy szakkört, ahol megismerkednének a természettel, állatokkal, növényekkel és nem mellesleg hasznos időtöltés lenne számukra.
Terveink megvalósításához keresünk szponzorokat, akik anyagi és tárgyi hozzájárulásukkal segítenék munkánkat!
Adószámunk: 19816016-1-43, Számlaszámunk: 11707024-20151483
Cím: 1113 Bp. Nagyszőlős utca 21 II. lph. I/1, Telefon: 061/331-8380, Telefon/Fax: 061/332-8542, E-mail: info@herosz.hu, http://www.herosz.hu/ – mtv TXT:851. oldal

Vélemény, hozzászólás?