Posted on Hozzászólás most!

Hétszáz szarvasbikát lőttek agyon a vadászok

Zalában egy híján hétszáz szarvasbikát lőttek agyon a szeptember elején kezdődött vadászati szezon első két hónapjában Zala megyében. Az éves vadászati terv 1257 szarvas megölésével számol. A külföldiek szép summát hagynak a társaságnál, hogy állatokat ölhessenek.
A cikk a Zalai hírlapból: A megyei társaságok egy része a külföldi vendégvadászok elmaradására, s ebből következően a csökkenő bevételekre panaszkodik, viszont a statisztikai adatok szerint eredményességét tekintve a tavalyihoz hasonlóan alakult a bőgés időszaka, ráadásul ez évben több az országos ranglistán is szereplő trófeák száma.
Mindezt a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati felügyelője, Lázár Attila mondta lapunknak.
– A bőgési időszakról, vagyis a szeptember és október hónapokról szóló jelentés alapján Zala megyében egy híján hétszáz bikát lőttek ki a vadászok – részletezte – Ennek több mint ötven százaléka érmes volt, ami köszönhető a súlyoknak is, azaz a kilövések 80-90 százalékánál alábecsülték a trófeák tömegét. Szakszerűtlen elejtés a kilövések mintegy 20 százalékában esett meg.
Szakszerűtlen elejtésnek az számít, amikor egy fiatal, ígéretes egyed kerül puskavégre. Ez büntetőpontokkal jár. A vadászatok során a trófeasúlyok megítélésének is fontos szerepe van. Amikor egy vadat célba vesznek, akkor a trófea után fizetendő ár miatt tesznek egy becslést annak tömegére. Idén a mérések általában a becsültnél fél-egy kilogrammal jobb eredményt mutattak. Ez persze azt is jelentette, hogy a vadászoknak többet kellett fizetniük a trófeáért.
– Az idei zalai csúcstartó egy 14,52 kilogramm tömegű trófea, ennek ára mintegy kilencmillió forint – folytatta az adatok ismertetését Lázár Attila, hozzátéve, hogy a vadásztársaságok árjegyzéke elvileg nyilvános. – Az álomhatárt jelentő 12 kilogrammot összesen hét trófea lépte át, ebből – a már említett megyei listavezetővel együtt – három volt 14 kilogramm feletti, ezek az országos ranglistán is bizonyosan jó helyen szerepelnek majd, ezt azonban csak a vadászati szezon végén lehet pontosan megmondani. A tavalyi eredmény érmes, különösen aranyérmes trófeák tekintetében jobb volt, viszont akkor a kiemelkedőek száma volt kevesebb.
Zalára vonatkozóan az éves vadászati tervben 1257 szarvas kilövése szerepel, ami a szakemberek szerint tartható is. Selejt szarvasbikára január 31-ig lehet vadászni, tarvadra, azaz tehénre viszont további egy hónapig szól az engedély.
– A gímszarvasvadászat legintenzívebb szakasza a bőgés ideje, a legtöbb állat ilyenkor kerül puskavégre – magyarázta Lázár Attila. – A hátralévő időszakban már jóval több körülmény nehezíti a vadászatot, rövidebbek a nappalik, párás az idő, gyakori a köd.
– Zala megyében az állami vadászvizsgához kötött vadászjegyet ez idáig mintegy 2400 sportvadász váltotta ki
– A külföldi vendégvadászok száma közel ugyanennyi, legnagyobb számban az osztrákok és németek érkeznek megyénkbe, hogy meglőjék álmaik trófeáját
– A 2010/11-es vadászati szezonban az 1257 gímszarvas mellett 6 ezer őz, 11 ezer vaddisznó, 50 muflon és 120 dámszarvas kilövésére kaptak engedélyt a vadászok
– A vadkár nagysága idén várhatóan jócskán meghaladja a korábbiakét, megyei szinten több száz millió forintra is rúghat.

Vélemény, hozzászólás?