Posted on Hozzászólás most!

Hidegvérű lovak ménvizsgája

Két kilométer ügetés, két kilométer séta után még 400 kilós szánt is húztak. A hidegvérű lovak ménvizsgán vettek ma részt. Most először Kaposváron rendezték meg az országos minősítést. Az állomány megóvása állami érdek, ugyanis majdnem kihalt ez az őshonos állat.
Traktornak behajtani tilos – 1964-ben a lovak még elsőbbséget élveztek a modern járművekkel szemben. Lakodalom sem volt fogat nélkül.
Van, aki még mindig munkára fogja lovait. Bár etetni, gondozni kell őket, meghálálják a törődést.
A mosdósi Sebők János szerint ez nehéz, de azért szeret lovakkal dolgozni. Azt mondja: egyrészt azért, mert ez most már hobbi, mivel nem sok munkára fogható jó van a környéken, másrészt pedig nem kerül annyiba, mint a gép.
Kedden délelőtt a lovak vizsgáztak a Kaposvári Lovasakadémián. Délelőtt a küllemüket vették szemügyre, majd készségvizsgán vesznek részt. Csak akkor tenyészthetők, ha megfelelnek.
Scheck Iván Fazekasbodáról érkezett lovaival. Hidegvérű állományuk van, családi gazdálkodók. Hobbijuk a ló, és a tenyésztésben szánnak neki szerepet az elkövetkező időben.
Az úgynevezett hidegvérű, azaz munkalovak a gépesítés miatt háttérbe szorultak. A tenyésztett egyedek majdnem kihaltak. Most alig 70 van belőlük a megyében, de az országban még mindig itt van szinte a legtöbb. Szerepük ismét előtérbe kerülhet.
Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Egyesület társadalmi elnöke szerint az erdőgazdálkodásban ez a fajta ló megjelenthet az elkövetkező időszakban. A területek gondozásában és a fogathúzásban is jól használhatók a majdnem egy tonnás állatok.

Vélemény, hozzászólás?