Posted on 2 hozzászólás

Hogyan isznak a kutyák és a macskák?

Amikor a kutya iszik, úgy látszik, mintha a víz megállna a levegőben, mielőtt lenyelné azt. De hogyan történhet ez meg? A kutyák, akárcsak a cicák, ivás közben egy, a gravitációt látszólag meghazudtoló technikát alkalmaznak. A kutatók megállapították, hogy előbb a szájukba kanalazzák a vizet a nyelvükkel, majd a levegőbe emelnek egy majdnem függőlegesen álló vízoszlopot, majd lenyelik azt.
Ám van egy jelentős különbség a kutyák és a macskák ivási technikája között. A kutyák sokkal nagyobb pocsolyát csinálnak maguk körül a procedúra lezajlása közben.
A kutatók videókat készítettek a lefetyelésről, majd a lassított felvételeket tanulmányozták. A felvételek elemzése során megállapították, hogy a kutya ivás közben hátrafelé hajlítja a nyelve hegyét. Míg némi folyadék gyűlik a kanál formájú nyelvébe, a legtöbb nyelvének felszínére tapad. A folyadék a nyelv felszínén a gravitáció ellenére oszlopba emelkedik, mivel felfelé készült csapódni. Aztán a kutya a nyelvével a szájpadlásához nyomja a folyadékot, majd lenyeli. Valójában a folyadék felületi feszültsége az, ami látszólag szembeszáll a gravitációval.

Hogyan működik a felületi feszültég?Tedd a tenyeredet egy tál víz felszínére, majd hirtelen emeld fel! A víz fel fog emelkedni egy függőleges oszlopba. A kutyák és macskák lefetyelésének trükkje abban áll, hogy elkapják a felemelkedett vízoszlop egy részét, úgy, hogy gyorsan becsukják a szájukat. Temészetesen mindebben nagy szerepet játszik az a tény is, hogy úgy alakítják a nyelvüket, ahogy csak akarják. Ebben az esetben a kanál formája tűnik a legpraktikusabbnak.
Technikailag az emberek is képesek erre, mi is hátra tudjuk hajlítani a nyelvünket, a folyadékkal a felszínén, majd vissza, de a nyelvünk gyorsan kiegyenesedik, és szétspricceli a vizet, még mielőtt be tudnánk csukni a szánkat.

Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a kutya egy sűrűbb folyadékot lefetyel. Amikor a folyadék nagyobb sűrűségű, a kutya úgy mozgatja a nyelvét, hogy az az étel alá érjen, ahelyett, hogy a nyelve hegyének a dorzális felszínét az ételhez nyomná. Forrás: Háziállat.hu

2 thoughts on “Hogyan isznak a kutyák és a macskák?

  1. egyszerűen imádtam a cikket… a megfogalmazása egyszerűen fantasztikus, még én is meg tudom érteni :DD
    olyannyira élveztem, hogy többször el is olvastam :)
    most már legalább nem övezi titok a macskák és a kutyák ivási techikáját többé :)
    CSAK ÍGY TOVÁBB, gratulálok a cikkhez a szerkesztőnek!!
    Dorina <3

  2. A képek is nagyon jók! Csatlakozom az előttem lévőhöz!

Vélemény, hozzászólás?