Posted on 1 hozzászólás

Hogyan kerülhető el a kutyatámadás?

Évente több kutyatámadásos esetről számol be a sajtó, s bár a kutyatámadások leggyakoribb célpontjai a gyerekek és a postások, gáz-és villanyóra leolvasók, nem árt, ha tudod, hogyan kerüld el a nem várt támadást:
– Soha ne nézz egyenesen a kutya szemébe, mert provokációnak tekinti!
– Ne fuss el kutya mellett vagy kutya előtt! Ez agresszívvé teheti, és felkelti benne az üldözési vágyat.
– Soha ne közelíts és ne akarj barátkozni idegen kutyával, különösen, ha az kerítés mögött, vagy parkoló autóban van.
– Ha idegen kutya közelít feléd, állj nyugodtan. Legtöbb esetben ilyenkor csak körbeszaglász, majd arrébb megy.
– Sose zavarj olyan kutyát, mely eszik vagy alszik. Maradj távol az almát gondozó anyakutyától is!
– Ha egy kutya megijeszt, fenyeget, ne sikíts! Beszélj hozzá nyugodtan, vagy határozottan szólj rá, hogy menjen el. Próbálj nyugton maradni, míg a kutya elmegy, vagy lassan hátrálj.
– Ha egy kutya rád támad, adj neki valamilyen tárgyat, például a dzsekidet, amit haraphat. Ha a kutya letepert, gömbölyödj össze, és feküdj nyugodtan. Arcod és fejed takard el a kezeddel!
Keresd fel az orvosod, vagy hívj segítséget, ha a kutya megharapott, ha a harapás mély, ha fertőzésveszély áll fenn, ha a vérzés még 15 perc múlva sem csillapodik, ha csonttörés jeleit tapasztalod, illetve több mint 5 éve kaptál tetanuszt.
Feltétlenül ellenőrizni kell a kutya oltási könyvét, hogy megkapta-e a veszettség elleni oltást. Ha a kutya veszett, neked is meg kell kapni a veszettség elleni védőoltásokat. Amennyiben kóbor kutya támadt rád, hívd a területileg illetékes állat-egészségügyi hivatalt, akik megpróbálják megtalálni az állatot, és tesztelni veszettségre. Ha nem találják, az orvos valószínűleg ragaszkodni fog a védőoltások beadásához.

1 thought on “Hogyan kerülhető el a kutyatámadás?

  1. […] elkerülni a kutya támadását! Sokszor félreértett jelzések miatt lesz a baj!  Ha valakire mégis kutya […]

Vélemény, hozzászólás?