Posted on Hozzászólás most!

Hogyan látják a halak a színeket?

Egy matematikai modellt állítottak fel a tudósok, amelynek segítségével betekintést nyerhetnek abba, hogy a halak hogyan látják a színeket. Az eredmények segíthetnek, hogy megértsék, a nőstény állatok hogyan használják fel a hímeken látható jelzéseket arra, hogy párt válasszanak.
A tudósok a tüskés pikókat vizsgálták, amelyeknek a szeme véleményük szerint érzékeny az emberi szem által láthatatlan ultraibolya sugárzásra is. Úgy gondolják, hogy ez a fény verődik vissza a hímek mintázatáról, így választanak párt a nőstények – írja a Functional Ecology.
A matematikai modell azt magyarázza, hogy a karotinoidoknak nevezett vegyi anyagokból álló színes jelölések a hímek testén hogyan vezetik rá a nőstény egyedeket arra, hogy melyik fajtársuk lesz számukra az ideális társ.
Minél intenzívebb egy hím színe, a nőstény annál vonzóbbnak tartja. Ezek a színes vegyületek pedig, amelyek a halak bőre alatt találhatóak, reagálnak az UV-fényre, így ha ilyen sugárzás éri őket, akkor a mintázatuk hivalkodóvá válik és már messziről csábítja a női egyedeket.

Vélemény, hozzászólás?