Posted on Hozzászólás most!

Hogyan lehet megelőzni az állatkínzást?

Jogerősen hét hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság azt a VIII. kerületi férfit, aki 2008 decemberében egy családi szóváltás során kihajította nevelt lánya kutyáját a harmadik emeletről. Az ebet el kellett altatni, a család másik kutyája pedig elszaladt, és azóta sem került elő. A megkérdezett állatvédő példásnak tartja ítéletet, de mégis azt mondja, hogy nem ez a megoldás.
A letöltendő börtönbüntetés nem tartja vissza az állatkínzókat, ezeket a bűncselekményeket alacsonyabb szinte lehet megfékezni – mondta az Inforádiónak a Lelenc Kutyamentő Egyesület elnöke. Tenner Anna kiemelte: a jegyzők az állatvédelmi hatóság jogkörében intézkedhetnének, és az államvédelmi törvény szerint ha a jegyző állatkínzást tapasztal, akkor a nyomozástól és a bírói ítélettől függetlenül eltilthat az állattartástól.
Sok esetben előfordult már, hogy elkobozzák az állatot, de a kínzó mégis beszerezhet újat, mert ezt nem tiltja semmi – hívta fel a figyelmet a Magyar Állatvédők Országos Egyesületének tagja.
Az állatvédelmi szervezetek a megelőzésre helyeznék a hangsúlyt, ezért fontos lenne, hogy a jegyző tiltsa el a tevékenységtől azt, aki rossz körülmények között tartja állatát, vagy kárt okoz annak – emelte ki Tenner Anna.
Az állatvédő szervezet elnöke szerint ugyanakkor törvényalkotói hiba, hogy a jegyzőre hárították ezt a feladatot. Állatvédelmi főfelügyelőt is kineveztek, de intézkedésével még nem találkoztak a szervezetek – tette hozzá.

Vélemény, hozzászólás?