Posted on 1 hozzászólás

Homeopátia a házikedvenceknek

Homeopátia a házikedvenceknek: Ahogy a humán orvoslásra, úgy az állatgyógyászatra is igaz, hogy a hagyományos terápiák során használt gyógyszereknek (szteroidok, antibiotikumok) lehetnek nem kívánatos mellékhatásai.
Szerencsére van más megoldás is. Egyre növekszik az igény Magyarországon is az alternatív gyógymódok alkalmazása, például a homeopátia iránt. Igaz, itthon egyelőre csak tucatnyi állatorvos rendelkezik nemzetközi homeopata vizsgával, de az alternatív módszerek iránti érdeklődés az állatgyógyászok körében is egyre nő.
Kétszáz éve alternatíva: A homeopátia gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza, már Hippokratész is úgy vélte, hogy „Ugyanazok a dolgok, amelyek a betegséget okozzák, meg is gyógyítják azt”. A homeopátia alapjait pedig, dr. Samuel Hahnemann német orvos-gyógyszerész foglalta rendszerbe. Hahnemann fogalmazta meg kétszáz évvel ezelőtt a homeopátiás gyógyítás alapelvét is, ami így szól: „Similia similibus currentur”, vagyis „Hasonló a hasonlótól gyógyul”. Ami azt jelenti, hogy bármely anyag, amely árthat a szervezetnek, javára is válhat, feltéve, hogy nagyon kicsi adagokban szedik.
A homeopátia személyre szabott, holisztikus szemléletű gyógymód. Ami azt jelenti, hogy a szervezetet egységként – testi, lelki és mentális szinten – kezeli. Kiindulópontja, hogy a betegség nem helyi elváltozás, hanem az egész szervezetet érintő zavar. Amennyiben ezt a központi zavart meggyógyítja, a helyi tünetek is enyhülnek, vagy megszűnnek. Az orvos feladata, hogy felismerje, mi az, amit meg kell gyógyítani a betegségekben.
Vagyis a célja nem egy adott szerv betegségének gyors megszüntetése, hanem az öngyógyító mechanizmusok beindítása. Hannemann szerint „Az orvos legfőbb és egyetlen hivatása az, hogy a beteg embereket egészségessé tegye, és ezt nevezik gyógyításnak.”
Minél előbb, annál jobb: A homeopata állatorvos dolga annyival nehezebb, mint humán orvos társáé, hogy az állat gazdájára van utalva.
– Elsősorban azt keressük mi az, ami az ő betegségét megkülönbözteti egy másik állat betegségétől, mi a különleges, sajátságos, egyedi az ő esetében – fogalmaz a doktornő. A homeopátiás gyógyításban sincs mindig idő alkati szerek keresésére, ezért csak a tüneteket kezeljük, de szelíden, mellékhatásoktól mentesen.
Heveny megbetegedésekben gyors, látványos javulást érhetünk el: a gyógyszer beszedését követő néhány nap, sőt néhány óra múlva a kór visszafejlődik, megszűnnek a tünetek. Úgyhogy minél előbb orvoshoz kerül az állat, annál nagyobb az esélye annak, hogy akár egy súlyos betegséget is megelőzzünk.
A krónikus betegségeknél a beteg és a betegség egész eddigi történetére, a beteg testi és lelki jellemzőire, a családi kórelőzményekre is kíváncsiak vagyunk. Az alkati szerek általában hosszantartó homeopátiás készítmények (több hónapig is tarthat egy golyócska hatása), ezért ezek használata folyamatos konzultációt igényel az állatorvossal.
Gyógyszertől legyengült állatok: A homeopátiás gyógyszerek természetes alapanyagokból (növényi, állati, ásványi) speciális eljárással készülnek, szigorú ellenőrzés mellett. Használatukkor – az előírt adagolás mellett – nem alakulhat ki allergia, ráadásul olcsóbbak, mint a hagyományos gyógyszerek.
A homeopátiás szerek általában golyócskák (globolusok) formájában kaphatók, a hatóanyag ezek felületén található. A szájnyálkahártyáról szívódnak fel, ezért kell őket szopogatni. Ha nem akarja lenyelni, vagy kiköpi az állat, szénsavmentes ásványvízben feloldva is be lehet adni.
Az állatorvos gyakran találkozik olyan állatokkal is, amelyeket sok antibiotikummal és szteroiddal kezeltek, ezért legyengült a szervezetük. Esetükben az adott homeopátiás szerek használatától hosszabb idő alatt lehet eredményt várni.
Európa nyugati felén ismert és elterjedt a homeopátiás gyógyítás. Angliában például homeopátiás kórházak működnek, és a királyi család lovait is homeopata állatorvos kezeli. Németországban minden harmadik állatorvos előtt ismertek a homeopátia alapjai. Svájc homeopata humán rák-kórháza pedig világhírű.
Mire jó a homeopátia? Sérülések, balesetek, harapott, tépett és szúrt sebek – mozgásszervi panaszok – műtétek, mérgezések, – hányás, hasmenés – allergiás bőrgyulladás – légzőszervi megbetegedések – fülgyulladások – mandulagyulladás – növekedési zavarok – vemhesség, ellés környéki problémák, álvemhesség, rejtett here – pszichés zavarok (félelem, agresszió, depresszió, féltékenység) – vizeletürítési zavarok – vese-, és májbetegségek – bélsárevés.
Forrás: Vezér Állatorvosi Rendelő

1 thought on “Homeopátia a házikedvenceknek

  1. […] – Homeopátiás szakrendelés, előzetes bejelentkezésre! Tájékoztató itt. – Viselkedési szaktanácsadás, […]

Vélemény, hozzászólás?