Posted on Hozzászólás most!

Homeopátia az állatgyógyászatban

Mi is az a homeopátia?
A homeopátia egy különleges diagnosztikus és terápiás módszer. Specifikus ingerterápia, amelynek célja a szervezet önszabályozó működésének serkentése. Célzott és egyedre szabott terápia, melyhez a homeopata állatorvos meghatározott elvek alapján kiválasztott, speciális eljárással előállított gyógyszereket használ. A módszer – amely a klasszikus orvostudomány egyik ága – nem új keletű, hiszen már Hippokratész is alkalmazta gyógyító tevékenysége során. Majd a feledés homályába merült, és több, mint kétezer évvel később, az 1700-as évek végén Samuel Hahnemann, német orvos-gyógyszerész „fedezte fel” újra és több évtizedes munkával dolgozta ki az újkori homeopátia elveit. Ő fogalmazta meg a homeopátiás gyógyítási módszer örök érvényű alapszabályát is, a SZIMILE elvet. Ez röviden úgy hangzik, hogy “hasonlót a hasonlóval orvosoljuk” (Similia similibus currentur). A szimile, vagy hasonlósági elv lényege az, hogy amikor az orvos, állatorvos a betegénél ahhoz hasonló tüneteket tapasztal, mintha egy szert túladagoltak volna nála, akkor ennek a bizonyos szernek – mely az adott időpontban az állat habitusát, alkatát jellemzi, ezért alkati vagy krónikus szernek is nevezzük – speciálisan elkészített, igen kicsiny (homeopátiás) mennyiségével ezek a tünetek nem csak megszüntethetők, hanem a beteg véglegesen meg is gyógyítható.
A klasszikus homeopátia a beteget gyógyítja
A klasszikus homeopátia tehát nem tüneti terápia, ami azt jelenti, hogy nem a betegség tüneteinek megszüntetésére, azok elnyomására törekszik elsősorban, hanem a kóros tüneteket előidéző belső (idegi, lelki, mentális, anyagforgalmi, stb.) és külső okok felszámolása az elsődleges célja.
Nem a betegséget, hanem a beteget gyógyítja, s ha ez sikerül, akkor a betegség tünetei szinte „önmaguktól” elmúlnak. Természetesen egy ilyen jellegű gyógyítási eljárás során az állatorvos – a beteg állat rendkívül alapos vizsgálata és a legapróbb részletekre is kiterjedő megfigyelése mellett – nem nélkülözheti az állat gazdájának, gondozójának alapos, minden részletre kiterjedő beszámolóját sem.
A klasszikus homeopátia nem tüneti terápia
A homeopátiában az alkati (vagy krónikus) szereket többnyire az idült, régóta fennálló, a beteg állat szervezetének egészét befolyásoló kóros folyamatok leküzdésekor alkalmazzuk, s ezek a szerek, minthogy a kezelt állat alkatától függően kerülnek meghatározásra, azonos betegségi tüneteket mutató állatok esetében sem mindig egyformák. Hirtelen fellépő, akut tünetek esetén (sérülések, kólikás görcsök, ellés, tejhiány, stb.), amikor gyors és hatékony beavatkozásra van szükség, célszerűbb az adott esetekben korábban már eredményesen alkalmazott, jól bevált szereket adni.

Vélemény, hozzászólás?