Posted on Hozzászólás most!

Homeopátia sérülésekre, vérzésekre

A vérzések a gazdáknál nagy ijedtségett okozhatnak, de az ezeket előidéző balesetek, fájdalmas traumák az állatokat is szorongással, félelemmel tölthetik el. Elsősegélynyújtásként alkalmazhatunk homeopátiás szereket is. Amellett, hogy alaposan kivizsgáljuk a vérzés okát és megkíséreljük eldönteni, hogy szükség van-e azonnali állatorvosi segítségre, elsősegélynyújtásként az alábbi homeopátiás szereket alkalmazhatjuk:
ACONITUM – Sisakvirág
Elsősorban a baleseti pánik, szorongás csökkentésére ajánlott szer, amit az esemény megtörténtét követően mihamarabb adagoljunk három-négy alkalommal 10-15 perces időközönként. E mellett ennek a szernek a meggypiros, artériás vérzésnél specifikusan vérzéscsillapító hatása is van. C6-os vagy C12-es potenciában kapható.
ARNICA – Arnika
Mindenféle friss vérzésnek, sérülésnek a legelső és legfontosabb homeopátiás szere. Ha sérülést követően felületi vérzés vagy hematóma (szövetközi vérömleny) jelentkezik és a sérült terület rendkívül érzékeny mozgásra, érintésre fájdalmasnak tűnik, ha az állatnál a vérveszteség miatt nagyfokú gyengeséget tapasztalunk, mielőbb adagoljuk az ARNICA-t. ADAGOLÁS: D4- D12-es potenciában Külsőleg a sérült területre, az ARNICA kenőcs, vagy a tinktúra 10-szeresére hígított változata javasolható.
BELLADONNA – Maszlagos nadragulya
A vér forró, égővörös, gyorsan megalvad, a beteg lázas, hevesen zihál, pupillái tágak, tekintete ijedt, érverése erőteljes és peckelő. ADAGOLÁS: C30-as potenciában óránként, amíg a heveny tünetek nem csillapodnak.
BELLIS PERENNIS – Százszorszép
Fájdalmas, vérző, nyílt sérülések, zúzódások, kompressziós (összenyomódásos) balesetek. Bőrterületek vérzéses beszűrődése, kapilláris vérzések. Magzatburok eltávolítást követő vérzések, vagy olyan hematómák (vérömlenyek), amelyek hosszú idő óta nem gyógyulnak kellőképpen. Sokszor az ARNICA követő szereként adagoljuk. A mozgás javít a beteg állat állapotán. ADAGOLÁS: D2 – D4-es potenciában, naponta 4-5 alakalommal.
CALENDULA – Körömvirág
Szennyezett, fertőzött, harapott, zúzott, régi, nehezen gyógyuló sebek. Nyalási ekcémák és un. hot-spot jelentkezése esetén. ADAGOLÁS: D2-D4-es potenciában szájon át, helyileg pedig hígított tinktúraként.
ERIGERON – Betyárkóró
Valamennyi szervből eredő világos-vörös, artériás, lüktető jellegű vérzés (orrvérzés, végbéltájéki vérzések, vérhányás, köhögéskor jelentkező vérzés) melyek mozgásra romlanak. Hasonló jellegű vérzések esetén eredményesen alkalmazható a MILLEFOLIUM (közönséges cickafarkfű), mindkettő D2, D4-es potenciában, naponta 4-5 alkalommal.
HAMAMELIS – Varázsdió
A vénás, sötétvörös, szivárgó vérzések, és (vénás) hematómák szere. Műtéteket, gyógyuló sebek sérülését követően találkozhatunk ilyen jellegű vérzésekkel, továbbá idős, legyengült állatok esetében. ADAGOLÁS: D4, D6-os potenciában, naponta 3x.
LEDUM – Mocsári molyűző
A szúrt (hegyes eszközökkel ejtett, rovarcsípések, – szúrások) sebek szere, amelynek adagolása azonban a szemgolyó sérülésekor (un. boxer szem) is ajánlott! ADAGOLÁS: D2-D4-es potenciában, naponta 3-4-szer.
PHOSPHORUS – Sárga foszfor
Valamennyi nyálkahártyának a véralvadási zavarra visszavezethető vérzékenysége esetén hatásos, de olyan hematómák (vérömlenyek) jelentkezésekor is indokolt az adagolása, amelyek jelentéktelen mechanikai behatásokra keletkeznek. Jelentősen csökkenthető a műtéti beavatkozások során fellépő vérveszteség, továbbá a műtéti előkészületekkel járó szokatlan környezeti hatások okozta szorongás a PHOSPHORUS preventív adagolásával. A PHOSPHORUS jelentős krónikus szer is, melyet megfelelő esetekben alkati kezelésre is alkalmazhatunk. ADAGOLÁS: D30-as potenciában, naponta, kétnaponta 1x.
RHUS TOXICODENDRON – Mérges szömörce
A sérült izületi szalagok és tokok szere! A fájdalom a mozgás megkezdésével enyhül, mert a fájdalmas izület „bejáródik”, azonban a mozgás előrehaladtával, a fáradtsággal, (megerőltetéssel) arányosan ismét erősödik. A meleg ugyancsak könnyít a beteg állapotán, amíg a hideg, nedves környezet, és a megerőltetés hatására súlyosbodnak a beteg tünetei.
ADAGOLÁS: D6-D30-as potenciában, naponta 3x (D6), ill. 1x (D30)
RUTA – Kerti ruta
Akkor adagoljuk, ha a csonthártya sérülésére (is) gyanakszunk (csonttöréskor a SYMPHYTUMMAL együtt). Az állat a sérülés ellenére folyton mozogna, mert állapotát a mozgás javítja, fájdalmait enyhíti.(Hasonlóan a RHUS TOXICODENDRON-hoz) ADAGOLÁS: D4-D6-os potenciában, naponta többször, a fájdalom csökkenéséig.
SECALE CORNUTUM – Anyarozs
Az ellést követő involúciós (gyógyulási) folyamatok elhúzódásakor, a méhből származó, sötétvörös, barnás, bűzős, régóta fennálló pangó vérzésre utaló tüneteknél javasolt az adagolása, D4- D6-os potenciában, napjában többször.
STAPHISAGRIA – Tetűfű
Főként a friss, vágott műtéti sebek gyógyulását támogatja, de jól alkalmazható a fájdalmas varratok, kezdődő vadhússzerű képződmények (SILICEÁVAL együtt) kezelésére is. ADAGOLÁS: D6 – D12-es potenciában, naponta 2-3x.
SYMPHYTUM – Fekete nadálytő
Baleset következtében történő csontsérülés, törés, repedés esetén a sérült csontok szakszerű rögzítése mellett, a kezelés kiegészítésére és a gyógyulási folyamat meggyorsítására adagoljuk. Előnyösen befolyásolja a szemgolyósérülések, elsősorban a vérzések gyógyulását is. ADGOLÁS: D6-D12-es potenciában naponta 2x-3x, két-három héten keresztül.
VERATRUM ALBUM – Fehér zászpa
Bélvérzés, véres hasmenés (kutyák parvovírus fertőzése) esetén, amikor az állat nyálkahártyái fakók, végtagjai hidegek. A vérkeringés egyensúlyának teljes felborulása, ájulás, sokk veszélye fenyegeti az állatot. Az állatorvosi kezelés kiegészítéseként adagoljuk: C30-as potenciában. (néhány alkalommal 10-15 percenként, majd egyre ritkuló időpontokban, az állapot javulásáig) Összeállította Dr. Mátray Árpád

Vélemény, hozzászólás?